Külföldi tanulás

Miért érdemes YFU-s cserediáknak lenni?

Mert diákjaink:

  • részesei lehetnek egy külföldi család, közösség és iskola életének,
  • barátokat szerezhetnek a világ minden tájáról,
  • felsőfokon megtanulhatnak egy nyelvet,
  • olyan élményeket és tapasztalatokat szerezhetnek, amelyek egész életükben végigkísérik és segítik őket,
  • részt vehetnek a YFU felkészítési programjában, mely segítséget ad a beilleszkedés és alkalmazkodás nehézségeinek leküzdéséhez,
  • önállóbbá, nyitottabbá, toleránsabbá válhatnak más kultúrákkal szemben,
  • mert a YFU-s program nem fejeződik be a csereév végeztével, a diákok részesei lehetnek a YFU közösségének, mely számos további lehetőséggel és előnnyel jár a továbbtanulást, karriert illetően.

A YFU PROGRAMJA

Éves középiskolai program

Az éves programon a diákok fogadócsaládnál laknak és helyi középiskolába járnak korosztályuknak megfelelően. A családi és iskolai életbe való beilleszkedés folyamatában az adott nyelv nagyon gyorsan elsajátítható vagy tökéletesíthető, és a helyi kultúrát, szokásokat is testközelből tudod megismerni és megérteni. A YFU figyelemmel kíséri a teljes csereévet, támogatást nyújt a kihívások idején és programokat is szervez, amelyek segítségével még közelebb kerülhetsz a csereország felfedezéséhez.

Nyári program

A nyári program jó lehetőséget nyújt ahhoz, hogy a fogadócsaládon, valamint a YFU által szervezett kirándulásokon, szemináriumokon keresztül mélyebb ismeretekre tegyél szert az országról. Megismerkedhetsz a választott ország természeti és kulturális értékeivel, a fogadó család szokásaival, életével. Mindemellett természetesen tökéletesítheted nyelvtudásod, vagy belekezdhetsz egy új idegen nyelv tanulásába is.

A fogadócsalád

Külföldi tartózkodásod ideje alatt egy önkéntes fogadócsaládnál helyezünk el. A családok maguk választják ki azt a diákot, akit fogadni szeretnének, a kitöltött jelentkezési anyag, a diák levele és a YFU jellemzése alapján. A családon keresztül ismered meg az ország hagyományait és életformáját. A fogadócsaládod biztonságot jelent, szeretetet, melegséget ad, hogy otthon érezhesd magad náluk. Ők segítik beilleszkedésedet, és egy életre szóló kapcsolat alakulhat ki közöttetek. A családi életben való részvétellel együtt jár, hogy osztozol örömeikben és gondjaikban egyaránt, részt veszel közös programjaikon és az otthoni feladatokban is – akárcsak itthon.

Az iskola

Az éves középiskolai program során egy helyi középiskolába jársz majd, így a fogadóországodban alkalmad nyílik megismerni egy más jellegű iskolarendszert. Az iskolalátogatás természetesen kötelező. Az iskolákban, ahol a YFU-s cserediákokat elhelyezzük az oktatás az adott ország nyelvén folyik. Az országok többségében az iskolák sport- és kulturális programokat, klubokat szerveznek. A nyári program során nem feltétlenül jársz iskolába, ugyanakkor számos olyan programod lesz, amivel hasznosan töltheted a szünidőt.

A nyelv

A nyelvtanulásnak - az állandó nyelvi környezetnek köszönhetően - ez a formája a leghatékonyabb. A tapasztalatok alapján a diákok már rövid idő alatt társalgási szinten elsajátítják a nyelvet - akkor is, ha a kiutazás előtt nem rendelkeztek semmilyen előzetes nyelvtudással. Diákjaink többsége hazaérkezése után sikeres nyelvvizsgát tesz.

YFU-s programok

A fogadóországodban is különböző találkozókat, táborokat, fakultatív kirándulásokat szervez a helyi YFU. Ezeken a programokon találkozhatsz a többi cserediákkal, elmesélheted élményeidet olyanoknak, akik hasonló cipőben járnak, mint Te. Az európai országokba utazó diákok a csereév végén egy nemzetközi, 4 napos táborban (Young Europeans’ Seminar, YES) is részt vesznek Németországban.

Szeretnél többet megtudni?

Online információs estet szervezünk, ahol tájékozódhatsz programjainkról. Feltennéd kérdéseidet? Kíváncsi vagy korábbi cserediákjaink élményeire, tapasztalataira? Várunk január 19-én kedden 18 órakor! Regisztrálj >> itt << az online eseményre!