Cserediák fogadás

A YFU CSEREDIÁKJAI

a világ minden részéről érkeznek évről évre. Kiutazásuk előtt egy kiválasztási folyamatban vesznek részt, amelyben a cserediákok alkalmasságát, nyitottságát, motivációját vizsgálják. Évente 20-25 külföldi cserediák érkezik Magyarországra. A cserediákok a fogadócsaládokon keresztül ismerhetik meg a magyar életet, szokásokat és kultúrát. A családok nyújthatják a legnagyobb segítséget a beilleszkedésben, ismerkedésben, és mindezek mellett a nyelvtanulásban is. Az együtt eltöltött csereév egy életre szóló kapcsolatot jelent mind a családnak, mind a cserediáknak.

FOGADÓCSALÁD

Lehet, bármely család, ha

  • érdeklődik a tinédzserek iránt, és reális elképzelésekkel rendelkezik róluk,
  • tagjai nyitottak az új tapasztalatokra, egy másik országból érkező diákra,
  • képes szeretni és támogatni egy fiatalt, aki a felnőtté válás küszöbén áll,
  • stabil családi hátteret biztosít a diák számára, és segíti őt az év során,
  • szállást és étkezést tud biztosítani a diák számára.

A fogadás önkéntes alapon működik, a család számára anyagi ellenszolgáltatással nem jár.
A cserediák fogadás nem jelenti automatikusan azt, hogy a család gyermeke is kiutazik egy évre a cserediákhoz, ahogy a magyar kiutazóknak sem kötelező külföldi diákot fogadniuk.

ISKOLA

A cserediákok egy magyar középiskolába járnak. Az iskolát a szervezet és a család közösen választja ki, amely lehet azonos azzal, ahová a fogadócsalád gyermeke jár. Általában nem javasoljuk, hogy a „testvérek” egy osztályba kerüljenek.
Amennyiben a külföldi diák a zenei programunkon vesz részt, zenei szakközépiskolába kell járnia. Így őket olyan családok fogadhatják, akiknek a lakhelyén van ilyen szakközépiskola.

IDŐTARTAM

Az éves programra a fiatalok minden év augusztusának közepén érkeznek hazánkba, s következő év júniusának végéig tart a programévük. A szemeszter program keretében fél éves fogadásra is van lehetőség augusztustól januárig, az éves programhoz hasonló feltételekkel.

CSEREDIÁK VÁLASZTÁS

A család választja ki, hogy kit szeretne otthonába fogadni, kiből válhatna új családtag.
Fontos tudni, hogy a cserediákokért érkezési sorrendben lehet „bejelentkezni”, ezért érdemes több diákot is választani első körben a fényképes bemutatkozó anyagból.

JELENTKEZÉS MÓDJA

Jelentkezni a fogadócsalád jelentkezési lapon lehet.
Kérjük a jelentkezési lapot számítógépen kitölteni, és az Egyesület irodájának e-mailben elküldeni.

CSALÁDLÁTOGATÁS

A cserediák fogadáshoz vezető út második lépése egy személyes találkozó, a családlátogatás. Ez telefonos megbeszélés alapján a családnak megfelelő időpontban történik, egy tapasztalt önkéntessel, akinek feltehetik kérdéseiket a fogadással kapcsolatban.

Amennyiben felkeltettük érdeklődésüket, forduljanak hozzánk bizalommal! Részletesebb információért olvassák el "Beutazó tájékoztató" című dokumentumunkat, vagy vegyék fel velünk a kapcsolatot!