Thaiföld

Phuket, pad thai, mosoly, kókusztej
A fehér homokos, türkizkék vízzel és sziklákkal szegélyezett tengerpart, ami mindenkinek eszébe jut, Thaiföld déli részén található. Egy magasabb pontról látni lehet a hatalmas négyzet alakú rizs parcellákat, és az azokat szegélyező dombokat, amiket száz százalékosan beborít a buja zöld növényzet. Thaiföld az Indokínai-félszigeten fekszik, határos Mianmarral, Laosz-szal, Kambodzsával és Malajziával. Trópusi monszun éghajlatú terület, ezért három különböző évszak jellemzi, a forró, a kellemes átmeneti és az esős monszun időszak. Északi részein hegységrendszer húzódik, itt jellemzőek a törzsekben élő népek. A nyugati területeken rengeteg történelmi emléket őriznek, a keleti régiójában pedig a khmer stílusú templomok nevezetesek.

Az országról

Thaiföld lakossága csaknem 95%-ban buddhista. A vallásos emberek számára a mindennapok szoros kölcsönhatásban állnak a szellemvilággal. A legtöbb férfi valamennyi időt szerzetesként tölt el, mégha csak pár hétről is van szó. A szerzetesek leborotválják hajukat, és élénk narancsszínű köpenyt viselnek. Hajnalban alamizsnagyűjtésre indulnak, a hívők élelmet adományoznak nekik, cserébe pedig áldást kapnak.

A legtöbb thai laktóz-érzékeny, éppen ezért szója- és kókusztejet tesznek ételeikbe. A thai konyha rendkívül összetett, színes és változatos, híres elemei a kókusztejes, csilis ’Tom-jam’ leves és a savanykás ’papaja’ saláta, amit ragadós rizzsel fogyasztanak.
A thaiok számára az evés nagyon fontos része a mindennapoknak, naponta háromszor esznek főtt, meleg ételt, és az étkezések között is ropogtatnak ezt-azt a rengeteg féle snack-különlegességük közül.

Érdekes hangszereik zenéjére, saját, speciális selyembe öltöztetett táncosaik különös mozgás kompozíciójával érdemes mindenkinek megismerkednie. Karaoke bárokban a mai thai zene mellett gyakran tradicionális dallamok is felcsendülnek.

Család és mindennapok

Az átlagos thai párok két gyermeket vállalnak, akikre nagy gondot fordítanak, és tanulásra sarkallnak, hogy orvos, mérnök vagy ügyvéd váljon belőlük. Gyakran több generáció lakik együtt, részben az összetartás miatt, részben, mert Thaiföldön nincs nyugdíj, ezért az idős embereknek családjuk viseli gondját. Mindenki autóval vagy robogóval közlekedik a széles és kátyúmentes utakon. A városokban igénybe lehet venni a háromkerekű motoros taxit, a ’tuk-tuk’-ot, és a kismotoros egyéni vállalkozók szolgáltatását is. Bár a hipermarketek kezdenek beszivárogni a thai gazdaságba, a mindennapokhoz szükséges termékeket a legtöbben még mindig a hatalmas, nyüzsgő piacokról szerzik be.
 

Iskola

Egy átlagos iskolába 4-6 ezer diák jár, emiatt nagy alapterületű telkeken 6-7 óriási épületből állnak az iskolák. Kötelező egyenruhát viselni, ami lányoknak blúz, rakott szoknya, zokni és csatos cipő, fiúknak ing, rövidnadrág, zokni és sportcipő. A diákok minden reggel egy helyen gyülekeznek, és részt vesznek a reggeli ceremónián. Az ünnepséget a thai himnusz nyitja, aminek zenés kíséretéről az iskolai zenekar gondoskodik, aztán imádkoznak Buddhához és meditálnak, ezután valamelyik tanár tart rövid beszédet, közli az aktuális híreket a diáksággal, végül az egész az iskola himnuszának eléneklésével zárul. Lehetőség van különféle órák felvételére, mint a főzés, tánc, kézművesség, masszázs, zene, édesség készítés, és még sok más, thai kultúrával megismertető tantárgyra.

Programok ebben az országban

Korhatár
Indulás
Hazautazás
Programdíj (mit tartalmaz?)
 • Éves program

  Korhatár: 2006.07.31. – 2009.06.29.
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 7 800 USD + 1 090 000 Ft
  Minimum A2 szintű angol nyelvtudás javasolt.