Svájc

Alpok, Riccola, fondü, svájci csoki
Mivel Svájcban kis területen sok nyelv és kultúra keveredik, egy érdekes egyveleg alakult ki. A többnyelvűség alapkövetelmény és természetes, ami a kezdeti nehézségekben is sokat segít. Szintén emiatt a kulturális sokszínűség miatt, az emberek gondolkodása is nyitott.

Az országról

Svájc területének három-ötödét az Alpok vonulatai borítják, ami döntően meghatározza az ország klímáját. A nyarak enyhék, a telek hidegek. Télen a hegyekben sok a hó, mely minden évben síelésre buzdítja az ott lakókat és a turistákat.

Vallás területén a római katolikusok és a protestánsok száma megegyezik, de azok száma, akik valóban gyakorolják vallásukat ennél jóval alacsonyabb. A hagyományok és tradíciók kantonról kantonra, családról családra különbözőek, de a nagy ünnepeket, mint a Karácsony, Húsvét vagy a születésnap hasonlóan ünneplik, mint Magyarországon. Különleges például a farsangi karnevál, aminek minden nagyobb városban komoly hagyománya van.


 

Család és mindennapok

A svájci családok általában nem túl sok tagból állnak. A családtagok a hétköznapokat egymástól függetlenül szervezik, ugyanakkor a napi egyszeri közös étkezés sok családban szokás még most is, ez az étkezés általában a vacsora. A közös étkezések nagyon fontosak, és általában ezek egy meghatározott időponthoz vannak kötve, amikor mindenkinek otthon kell lennie, de hát a svájciak és a pontosság... ez tényleg igaz. Az étkezésnél fontos megemlíteni, hogy a svájciak általában odafigyelnek arra, hogy egészségesen táplálkozzanak. Kevés hús, sok zöldség, gyümölcs kerül az asztalra. A konyhára általában jellemző, hogy a francia, az olasz és a tipikus svájci ételek jól megférnek egymás mellett az asztalon.

Iskola

Többfajta gimnázium létezik, eltérő irányzattal: nyelvi, természettudományos stb. A svájciak talán kissé zárkózott embereknek tűnhetnek, így az iskolai közösségbe való beilleszkedésnél is föl kell készülni arra, hogy el kell telnie egy kis időnek, amíg valakit a bizalmukba fogadnak, de akkor mindenki nagyon segítőkész és támogató.

Programok ebben az országban

Korhatár
Indulás
Hazautazás
Programdíj (mit tartalmaz?)
 • Éves program

  Korhatár: 2006.09.30. – 2009.05.30.
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 7 350 EUR + 750 000 Ft
  Minimum A1 szintű német nyelvtudás javasolt.