Spanyolország

bikaviadal, paella, tapas, tenger, flamenco, fiesta, siesta, foci, Picasso, Dalí
Spanyolország az Ibériai-félszigeten, a Pireneusok lábai és a Földközi tenger között húzódik. A tenger közelségének hála az ország nagy része mediterrán éghajlatú, kivéve a csapadékos északi hegységet. Európa negyedik legnagyobb területű országaként rendkívüli kulturális sokszínűség jellemzi - a regionális nyelvek és hagyományok fontos részét képezik az emberek identitásának.

Az országról


Fotók: Tápay Bálint

A spanyol emberek általában hangos, extrovertált lények, életfelfogásukat a mediterrán társadalmak vidám könnyedsége jellemzi. Kiélvezik az élet minden pillanatát, hiszen ahogy mondani szokás, “nem a cél a fontos, hanem az odavezető út”. Nem szerveznek túl előre, mennek az árral. Nagyon szociálisak, szabadidejüket a szabadban, közösségi terekben töltik és nagyon szeretnek ünnepelni. Minden városnak megvan a saját szentje és annak napja, emellett pedig fontosak a fesztiválok és más tradíciók. Ezek közül nemzetközileg a legismertebb a bikafuttatás.

Spanyolország nemcsak kulturálisan, de gasztronómiailag is sokszínű. A mediterrán gyökerek, a tenger közelsége és a sokféle kulturális hatás, ami a történelem során érte az országot, mind hozzájárult a mai változatos spanyol konyhához. Habár hivatalosan nincs fő vallása Spanyolországnak, legtöbben katolikusnak vallják magukat, és a vallás fontos szerepet tölt be az ország kulturális életében.

 

Család és mindennapok

A spanyol családok többnyire több gyerekes, összetartó közösségek. Az embereket általában elképesztő család-orientáltság jellemzi. A család a mindennapokban az étkező asztal körül ül össze. Ez az együtt töltött idő egyik legfőbb forrása. A legtöbb ember rendkívül kedves és laza, bárkit meg lehet szólítani az utcán vagy az iskolában, ha segítségre van szükséged. A cserecsaládok távolabbi rokonságával is szoros kapcsolatot lehet kiépíteni.


Fotók: Tápay Bálint

Iskola

Spanyolországban a 7-10. osztály közötti négy évet tekinthetjük a hagyományos középiskolai oktatásnak, ezt ESO-nak hívják, az utolsó két évet (11-12.) pedig bachellirato-nak. Az iskolai év jellemzően nem félévekre, hanem harmadévekre van osztva és minden harmad végén vizsgák vannak. A diákok szívesen becézik a Tanár úr/Tanárnő kifejezéseket (profe), kapcsolatuk kicsit oldottabb, kevésbé formális. Az első számú idegennyelv természetesen az angol, és az állami iskolákban minden diáknak választania kell a vallás és etika órák közül. Emellett a legtöbb iskolában van szakosodás, főleg matematika-fizika, latin-idegen nyelvek vagy biológia-fizika-kémia osztályokkal.

 

Programok ebben az országban

Korhatár
Indulás
Hazautazás
Programdíj (mit tartalmaz?)
 • Éves program

  Korhatár: 2006.05.31. – 2009.12.31.
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 9 400 EUR + 850 000 Ft
  Minimum A2 szintű angol vagy spanyol nyelvtudás javasolt.
  A program a Juventud y Cultura nevű külső partnerrel együttműködésben valósul meg.
 • Szemeszter program (5-6 hónap)

  Korhatár: 2006.05.31. – 2009.12.31.
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 7 600 EUR + 800 000 Ft
  Minimum A2 szintű angol vagy spanyol nyelvtudás javasolt.
  A program a Juventud y Cultura nevű külső partnerrel együttműködésben valósul meg.