Paraguay

folyók, meszticek, trópus, Asunción, tereré, guaraní nyelv, kukoricalepény
A 400.000 km²-en elterülő Paraguay-t Brazília, Argentína és Bolívia határolja. A több mint 6 millió lakos nagy része, kb. 90%-a spanyol-indián származású. A hivatalos nyelv a Guarani, de a lakosság nagy része beszél spanyolul is. Az országot a Rio Paraguay folyó szeli ketté, és a lakosság nagy része a folyótól keletre él. A főváros Asunción, ahol kb. 1 millió lakos él, és ez az ország kulturális és politikai központja.

Az országról

A ritkán lakott nyugati részen az őshonos növényzet és állatvilág szinte még érintetlen. Paraguayban a trópusitól a mérsékelt éghajlati övezetig minden megtalálható, az ország keleti részén az esős évszakban jelentős mennyiségű csapadék hull.
A népesség nagy része a mezőgazdaságban dolgozik, az ország fő export cikke a szója. Az utóbbi években azonban más gazdasági ágazatok jelentősége is megnőtt, mint például a szolgáltatási szektoré. Paraguay áramellátásának 78%-át az Itaipu gáton található vízerőmű szolgáltatja, és összességében az ország energiaszükségletének 99%-a megújuló erőforrásokból (főleg vízerőművekből) származik.

Család és mindennapok

Paraguayban a családokra jellemző a nagyfokú összetartás, amit a latin-amerikai kultúrák meghatározó része. Ennek megfelelően a családi programok, kirándulások a legfontosabbak az ottani emberek életében.

A nap Paraguayban egy könnyű reggelivel indul, és inkább az ebéden és a vacsorán van a hangsúly. Gyakran esznek hagyományos fogásokat, mint például maniókából és kukoricából készült ételeket (chipas, kukoricakenyér tojással és sajttal, empanadas). Naponta legalább egy étkezéshez összegyűlik az egész család, ilyenkor a napi történésekről társalognak, és az ebéd vagy vacsora befejezte után még sokáig beszélgetnek az asztal fölött.

Iskola

Paraguayban nagyon sok a magániskola, ahová a tehetősebb családok gyermekei járnak. A legtöbb iskolában (magán és államiban is) egyenruhát kell hordani, bár ezt a szabályt nem mindenütt tartják be. Némely iskolában pedig csak az ünnepek vagy a vizsgák alkalmával kötelező az egyenruha viselete. Paraguayban az iskolai év márciustól novemberig tart, amit júliusban hét hetes téli szünet szakít meg.

Programok ebben az országban

Korhatár
Indulás
Hazautazás
Programdíj (mit tartalmaz?)
 • Éves program

  Korhatár: 2006.06.30. – 2009.07.01.
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 5 000 USD + 600 000 Ft
  Minimum A2 szintű angol vagy spanyol nyelvtudás javasolt.
 • Szemeszter program (5-6 hónap)

  Korhatár: 2006.06.30. – 2009.07.01.
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 8 200 USD + 1 040 000 Ft
  Minimum A2 szintű angol vagy spanyol nyelvtudás javatolt.