Norvégia

hal, fjord, hó, természet

A norvég nép természetimádata a nemzeti azonosságtudat alapvető eleme. A természet iránti rajongásukat nemcsak magánszféra elemeként, hanem a közélet szintjén is kifejezik. Rengeteget túráznak, sportolnak, ezek közül főleg a téli sportok a közkedveltek. A másik, ami nagyon fontos szerepet tölt be az életükbe, az a zene. A legtöbben tanulnak valamilyen hangszeren egész kicsi koruk óta, és sokuk zenekarban is játszik.

Az országról

Norvégia éghajlata a déli és az északi felén nagyon különböző. A déli részen hagyományos az időjárás nyáron 30 fok felett is lehet, a hőmérséklet télen azonban könnyedén -10 alá esik. Az északi részen azonban -30-40 fok is előfordul, és a télen akár 1 hónapig nem látni a napot, nyáron viszont ugyan ennyi ideig folyamatosan süt. Az ország területét hegyek és fjordok díszítik, ezek közül az igazán nagyokat a dél-nyugati részen lehet megtalálni.

Család és mindennapok

A norvégok végtelenül kedvesek, nyugodtak, kerülik a konfliktusokat, és mindenkivel szemben elfogadók. Nem szabad hallgatni azokra a tévhitekre, miszerint az északiak zárkózottak. Ha az ember ellátogat ezekre a területekre, rájön, hogy az itteniek rendkívül nyitottak, és mindenkivel szívesen kommunikálnak, függetlenül attól, hogy milyen vallású / származású / hovatartozású. A norvég hagyományok rendkívül színesek, és mindenki követi őket. A legfontosabb nap az ország életében május 17-e, ami a norvég nemzet függetlenségének ünnepe. A Karácsony is nagyon fontos családi ünnep, hasonló szokásokkal, mint idehaza.
Étkezésben azonban komoly eltéréseket tapasztalhatunk, az első és legfontosabb, hogy a norvégok sokkal egészségesebben táplálkoznak, valamint rendkívül sok halat fogyasztanak.

A családi életben első számú dolog a nyugodtság. Keveset vitatkoznak, és törekednek a kiegyensúlyozott életre. A fiatalok szoros kapcsolatot ápolnak szüleikkel, és számos közös programon vesznek részt. Legáltalánosabb az egy gyermekes családok. A szülők arra törekednek, hogy gyermekeiknek minél nagyobb szabadságot nyújtsanak.

Iskola

A norvég iskolai rendszer három különböző szakaszból áll. Az első az úgynevezett ’Barne skole’ (7 év), a második ’Ungdom skole’ (3 év), a harmadik ’Videregående skoleba’ (3 év), vagyis összesen 13 év alatt jutnak el a diákok az érettségi vizsgákhoz. Az iskolák nagyon jól felszereltek, és rengetek sportolási lehetőséget biztosítanak a különböző tanórák mellett. A legtöbb iskolában a diákok maguknak választhatják ki, hogy milyen tantárgyakat szeretnének tanulni: a hagyományos óráktól kezdve, a szociológiáig mindenféle tantárgy közül lehet választani.