Lettország

erdők, Riga, farkasok, Balti állam
Lettország nem csak természeti kincseiben, de kulturális tekintetben is változatos és gazdag ország. Jellemző, hogy sok régi hagyományt magától értetődően beépítenek a modern mindennapokba, ez főleg a zenére igaz. A közös éneklés és táncolás a lett kultúra meghatározó elme, a régi hagyományokra visszatekintő lett dalfesztivál világszerte ismertté vált.

Az országról

Lettország Észak-Európában található, földrajzilag a Baltikumhoz tartozik, és határos Észtországgal, Oroszországgal, Fehéroroszországgal és Litvániával. A fővárosa és egyben legnagyobb városa Riga, ahol kb. 700.000 ember él. 2004 óta Lettország az Európai Unió tagja, hivatalos pénzneme 2014. januárjától az Euró. Mint a többi balti államra, így Lettországra is a viszonylag hűvös klíma jellemző, területének 44%-át erdő borítja, amelyben több farkas él, mint Észak-Európában összességében.

Család és mindennapok

A lettek általánosságban egy nagyon hazaszerető nemzet. Az oroszok sokáig tartó uralma alatt is sikerült saját kultúrájukat megőrizni, amire a legtöbben nagyon büszkék. Máig fontos ünnep például náluk a nyári napforduló ünnepe, amikor  a határban nagy tüzeket gyújtanak.

A hagyományos lett család általában négy tagból áll. A családi élet nagyon fontos szerepet játszik Lettországban. Bár a legtöbb esetben mind a két szülő dolgozik napközben, legkésőbb vacsorára mindig összegyűlik a család, és az asztal mellett megbeszélik a napi történéseket. A lettek általában szeretnek enni, és ahelyett, hogy étterembe mennének, gyakran inkább együtt készítik el otthon az ételeket.
A hétvégéken és a szünidőben a legtöbb lett család közös programokat szervez. Nagyon kedvelik a bicikli és kenu túrákat, gyakran mennek kempingezni is. Bár a lettek nagy része városokban él, a többségüknek van még egy vidéki kis háza vagy kertje. A legtöbb család még ma is szívesen megy hétvégén az erdőbe gombát és gyümölcsöket gyűjteni.

Iskola

A legtöbb középiskolában a tanítási idő 8-től délután 3-ig tart, és leginkább elméleti irányultságú. A kiegészítő jellegű művészeti- és zeneiskolákban gyakran szombatonként van a tanítás. A rendes tanítás után sok diák délutáni szakkörre is eljár, ahol különféle sportok, kórus és zenekar, valamint hagyományos táncok közül lehet választani.

Programok ebben az országban

Korhatár
Indulás
Hazautazás
Programdíj (mit tartalmaz?)
 • Éves program

  Korhatár: 6 300 EUR + 750 000 Ft
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 6 300 EUR + 750 000 Ft
  Minimum 5 év angol tanulmány szükséges.
  Az országba elérhetőek tematikus programok.
 • Szemeszter program (5-6 hónap)

  Korhatár: 2006.08.24. – 2009.08.24.
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 4 600 EUR + 700 000 Ft
  Minimum 5 év angol tanulmány szükséges.