Lettország

erdők, Riga, farkasok, Balti állam
Lettország nem csak természeti kincseiben, de kulturális tekintetben is változatos és gazdag ország. Jellemző, hogy sok régi hagyományt magától értetődően beépítenek a modern mindennapokba, ez főleg a zenére igaz. A közös éneklés és táncolás a lett kultúra meghatározó elme, a régi hagyományokra visszatekintő lett dalfesztivál világszerte ismertté vált.

Az országról

Lettország Észak-Európában található, földrajzilag a Baltikumhoz tartozik, és határos Észtországgal, Oroszországgal, Fehéroroszországgal és Litvániával. A fővárosa és egyben legnagyobb városa Riga, ahol kb. 700.000 ember él. 2004 óta Lettország az Európai Unió tagja, hivatalos pénzneme 2014. januárjától az Euró. Mint a többi balti államra, így Lettországra is a viszonylag hűvös klíma jellemző, területének 44%-át erdő borítja, amelyben több farkas él, mint Észak-Európában összességében.

Család és mindennapok

A lettek általánosságban egy nagyon hazaszerető nemzet. Az oroszok sokáig tartó uralma alatt is sikerült saját kultúrájukat megőrizni, amire a legtöbben nagyon büszkék. Máig fontos ünnep például náluk a nyári napforduló ünnepe, amikor  a határban nagy tüzeket gyújtanak.

A hagyományos lett család általában négy tagból áll. A családi élet nagyon fontos szerepet játszik Lettországban. Bár a legtöbb esetben mind a két szülő dolgozik napközben, legkésőbb vacsorára mindig összegyűlik a család, és az asztal mellett megbeszélik a napi történéseket. A lettek általában szeretnek enni, és ahelyett, hogy étterembe mennének, gyakran inkább együtt készítik el otthon az ételeket.
A hétvégéken és a szünidőben a legtöbb lett család közös programokat szervez. Nagyon kedvelik a bicikli és kenu túrákat, gyakran mennek kempingezni is. Bár a lettek nagy része városokban él, a többségüknek van még egy vidéki kis háza vagy kertje. A legtöbb család még ma is szívesen megy hétvégén az erdőbe gombát és gyümölcsöket gyűjteni.

Iskola

A legtöbb középiskolában a tanítási idő 8-től délután 3-ig tart, és leginkább elméleti irányultságú. A kiegészítő jellegű művészeti- és zeneiskolákban gyakran szombatonként van a tanítás. A rendes tanítás után sok diák délutáni szakkörre is eljár, ahol különféle sportok, kórus és zenekar, valamint hagyományos táncok közül lehet választani.