Kína

Kínai Nagyfal, császár, tavaszi tekercs, édes-savanyú
Az ország méretéből adódóan a legkülönbözőbb éghajlatok, tájak, népcsoportok és szokások találhatók Kínán belül. 56 népcsoport él mind a mai napig a Kínai Népköztársaság területén, és a népesség több mint 90%-a mégis a ’han’ népcsoportba tartozik.

Az országról

Minden népcsoportnak / területnek / tartománynak, sokszor még városnak is külön nyelvjárása van, így a legtöbb kínai (kivéve talán a Peking környékéről származókat) a ’mandarin’ (ami a pekingi dialektuson alapul) mellett még legalább egy nyelvjárást beszél, akár anyanyelvi szinten. A két legfontosabb nyelvjárás a ’kantoni’ (délen beszélik, Hong Kong hivatalos nyelve az angol mellett) és a sanghaji nyelvjárás.

Család és mindennapok

Az emberek szinte száz százalékban külföldi barátok, nagyon segítőkészek és érdeklődőek. A vallást a legtöbb kínai, főleg a városokban élő lakosság nagy része nem igazán veszi komolyan, az életükben nem játszik hozzánk hasonlóan nagy szerepet.

A hagyományos kínai családban a klasszikus szerepmegosztás dominál. Az apa a családfő, a gyerek tanul, az anya vagy háziasszony, vagy  dolgozik. Általában szigorúak a szabályok. A fiú-lány közötti kapcsolatokat szinte minden család, de emellett minden általános és középiskola tiltja. Ettől függetlenül természetesen sok kapcsolat van, az iskolák, valamint a szülők általában szemet hunynak az amúgy tiltott dolog fölött. Érdekes sajátossága ez a kínaiaknak, hogy sokszor inkább tudatosan, vagy nem tudatosan „nem veszik észre” a dolgokat, minthogy konfliktusba keveredjenek miattuk.

A kínai konyha ízletes, változatos, egészséges, színes, egyszóval minden jó megvan benne, ami egy konyhába kellhet. Itt is tartományonként teljesen különböző ízvilágok dominálnak. Talán az elején nehéz a hozzászokás, de egy pár hónap, és az ember bele is szeretett az újonnan talált ízekbe.

 

Iskola

A kínai iskolarendszer elég szigorú, a tanítás reggel fél 8-tól este 17-18-ig tart általában. A kínaiul tartott órák az elején érthetetlennek tűnhetnek, ezért érdemes gyorsan megtanulni kínaiul. Ebben akár az osztálytársak is az ember segítségére lehetnek, akik szívesen segítenek.

 

Nézd meg ITT interjúnkat Márkkal, aki Kínában töltötte a csereévét!

Programok ebben az országban

Korhatár
Indulás
Hazautazás
Programdíj (mit tartalmaz?)
 • Rövid nyári program

  Korhatár: 2005.06.30 - 2008.06.29
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 610 000 Ft + 3300 USD
  Alapszintű angol nyelvtudás szükséges. A kínai nyári program része heti 3-4 alkalommal intenzív mandarin nyelv és kultúra órák. A felkészítő programokon kívül kutlruális programok és kirándulások is vannak.
 • Éves program

  Korhatár: 2005.09.29 - 2008.07.30
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 1 150 000 Ft + 8600 USD
  Angol nyelvi teszt (B1) és min. 160 óra kínai tanulmány szükséges.