Kanada

Nagy-tavak, juharlevél, juharszirup, hód, jéghoki, curling

Kanada az észak-amerikai kontinens nagy részén elterülő ország. Kanada egy tíz tartományból és három területből álló föderáció, melynek fővárosa Ottawa.Természeti szépségekben (hegyek, tavak, erdők, folyók) elképesztően gazdag.

Az országról

Kanada az észak-amerikai kontinens nagy részén elterülő ország, fővárosa Ottawa. Természeti szépségekben (hegyek, tavak, erdők, folyók) elképesztően gazdag. Hivatalosan kétnyelvű és multikulturális állam, az angol és a francia is hivatalos nyelv.

A kanadai dollár (CAD) a hivatalos fizetőeszköz.

Az átlagos téli és nyári hőmérséklet nagymértékben különbözik Kanada tájain. A telek nagyon hidegek lehetnek az ország sok régiójában, különösen a belső és a prérin fekvő tartományokban, ahol kontinentális éghajlat van, télen –15 °C körüli napi átlaghőmérséklettel, ami –40 °C alá is eshet, a hidegérzetet pedig tovább növelheti a szél.

Család és mindennapok

Soknemzetiségű ország lévén, tisztelik a máshonnan jött, másfajta emberek szokásait. Azonban van néhány szabály, amelyet a látogatóknak is tiszteletben kell tartaniuk. Az őslakosokat például semmiképpen sem nevezhetjük indiánoknak vagy eszkimóknak, ez udvariatlanság. Az indiánokat Kanada első nemzeteinek (First Nations) nevezik, az eszkimókat pedig inuit-ként említik. A francia anyanyelvű területeken - Québec tartományban - hálásak az emberek, ha legalább néhány szót tudunk vagy megtanulunk franciául, illetve ez néhol akár elvárás is lehet.

Jó a közbiztonság, szuper a tisztaság - a levegőé is, nyugalom, béke, jólét és szabadságérzet jellemzi az országot.

A kanadai konyha a változatosság, a regionális specialitások, a különböző nemzetiségek konyhájának jellemzőit hordozza magán.Az ország lakosságának több mint 70 százaléka nem dohányzik, így a vendéglők és éttermek nagy hányadában nem is megengedett a dohányzás.

Iskola

Kanadában az oktatási rendszert tartományi szinten kezelik, így attól függően, hol élünk, más és más lehet az iskolák struktúrája, az oktatás nyelve, és maga a tananyag is. A tartományi rendszerben "iskolaszékek" (school boards) működnek, amelyek az alájuk tartozó iskolák programját meghatározzák, a tartományi iránynak megfelelően. Az iskolakötelezettség 6-16 éves kor között tart. 
5 év az általános középfokú iskola - ha a gyermek nem akar orvos/ügyvéd/stb. lenni, akkor a 3-ik év végén/után átmehet szakképzésbe, ahol 1-2 év alatt szakmát szerezhet.

A tankötelezettség ideje alatt a tanulmányok "ingyenesek", az egyetem viszont már nem, súlyos pénzeket kell kifizetni érte kurzusonként.

Programok ebben az országban

Korhatár
Indulás
Hazautazás
Programdíj (mit tartalmaz?)
 • Éves program (angol nyelv)

  Korhatár: 2006.12.31. – 2010.09.06.
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 23 100 USD + 1 090 000 Ft
  Minimum 2 év angol tanulmány szükséges. A YFU kanadai programja angol nyelvű, és a szervezet Kanada teljes területén tevékenykedik, országszerte helyez el diákokat.
 • Szemeszter program - angol nyelv (5-6 hónap)

  Korhatár: 2006.12.31. – 2010.09.06.
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 14 100 USD + 1 040 000 Ft
  Minimum 2 angol tanulmány szükséges.
 • Éves program (PAC - francia nyelv)

  Korhatár: 2005.12.31. – 2011.08.01.
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 21 900 USD + 1 090 000 Ft
  Francia nyelvű program (francia anyanyelvű fogadócsalád, francia iskola). A programdíj már tartalmazza a tandíjat a teljes tanévre. Ez a kanadai program a PAC külső partnerrel együttműködésben valósul meg, akik kizárólag Új-Brunswick tartományban működnek és itt helyeznek el diákokat. Ez Kanada egyetlen hivatalosan is kétnyelvű (angol-francia) tartománya. Korlátozott számban van lehetőség kéttannyelvű programra jelentkezni, melynek nincs extra költsége.
 • Éves program (AEI - angol nyelv)

  Korhatár: 2005.08.31. – 2012.08.31.
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 20 600 USD + 1 090 000 Ft
  Minimum 2 év angol tanulmány javasolt.
  A programdíj már tartalmazza a tandíjat a teljes tanévre. Ez a kanadai program az AEI külső partnerrel együttműködésben valósul meg, akik kizárólag Új-Brunswick tartományban működnek és itt helyeznek el diákokat. Ez Kanada egyetlen hivatalosan is kétnyelvű tartománya, így igény szerint van lehetőség kétnyelvű (angol-francia) családhoz kerülni és francia nyelvkurzuson részt venni (angol nyelvű iskolai elhelyezéssel), de a program alapvetően angol nyelvű. Kétnyelvű helyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, de nem járnak plusz költséggel.
 • Szemeszter program - AEI, angol nyelv (5-6 hónap)

  Korhatár: 2005.08.31. – 2012.08.31.
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 12 900 USD + 1 040 000 Ft
  Minimum A2 szintű angol nyelvtudás javasolt.
  A programdíj tartalmazza a tandíjat a teljes program idejére.
  Ez a kanadai program az AEI nevű külső partnerrel együttműködésben valósul meg, akik kizárólag Új-Brunswick tartományban működnek és itt helyeznek el diákokat. Ez Kanada egyetlen hivatalosan kétnyelvű tartománya, így igény szerint, korlátozott számban van lehetőség kétnyelvű (angol-francia) családhoz kerülni és francia nyelvkurzuson részt venni (angol nyelvű iskolai elhelyezés mellett), de a program alapvetően angol nyelvű. A kétnyelvű programnak nincs extra költsége.