Japán

cseresznyevirág, sushi, anime, Fuji, kimonó, szamurájok
Japán 6852 szigetből áll, amiből Hokkaidó, Honsú, Kjusú és Sikoku a négy fősziget. Az éghajlat nagyon változó, északon, Hokkaidón télen több méteres hó is lehet, amíg délen, Okinawa szigetén ugyanebben az időben alig csökken 16 fok alá a hőmérséklet.
Figyelem! Japánban éves program kizárólag márciusban indul!

Az országról

Japán a harmincadik legsűrűbben lakott ország a világon. Fővárosában, Tokióban a lakosság 10%-a él, az agglomerációjában pedig 33-36 millióan. Az ország nagy része erdős, hegyes terület, mely alkalmatlan mezőgazdasági, ipari és lakossági használatra a meredek lejtők, a földrengések, a szélsőséges időjárás és földcsuszamlások miatt. Ezért is élnek sokan egy-egy városban.

Japán legelterjedtebb vallása a shintoizmus, de emellett a buddhizmust is sokan gyakorolják. A vallási ünnepek és szokások beleivódtak a hétköznapi életbe, ezért egy nem kifejezetten vallásos család is a sintoista ünnepeket tartja meg.

Család és mindennapok

Japánban nagyon erősek a régi tradíciók, éppúgy a családi életben, mint az iskolában vagy a munkahelyeken. Az egymás és az idősek tisztelete nagyon fontos a japán kultúrában. Bár a japánok nagyon sokat dolgoznak (jó példa erre, hogy egy évben 1 szabadnapot lehet kivenni), szórakozni is nagyon tudnak. Karaoke, játékterem, bowling, vacsora, mozi, vásárlás.
A japánok néha tényleg földön alszanak, és a földön esznek, de ugyanúgy találkozunk nyugati szokásokkal is. Az étkezésnek nagy kultúrája van, sokat és finomakat esznek. A legtöbb család minden este együtt vacsorázik, akár este 10-kor, ha addigra ér haza mindenki. Fontos az illem, de nem nehéz megtanulni, hiszen mindenki betartja. A japán családokban általában az apa dolgozik, de ma már egyre több anya is munkát vállal. Az anya dolga a háztartás vezetése és a gyereknevelés is. A nők főznek, bevásárolnak és takarítanak mindennap, mivel a tisztaság is nagyon fontos. Reggelente általában ’obento’-t készítenek a gyerekeknek és az apának (az obento az a doboz, amiben tárolják és iskolába, illetve munkahelyre viszik az ebédet). Az iskola és a munka is sokáig tart, ezért este jön össze a család közös vacsorázásra, beszélgetésre, tévénézésre.

Iskola

A japán iskolák elég szigorúak és hosszadalmasak. A tanítás reggel 8-tól 16-17 óráig tart. Sőt van, ahol szombaton is van tanítás. Az iskolai élet nagyon szervezett, egy osztályban 40 diák van, az egyenruha pedig kötelező. Napi két osztályfőnöki óra van (kb. 20 percesek), hogy mindig mindenki mindenről tudjon.
Minden iskolában van ebédszünet, amikor az otthonról hozott ebédet eszik a legtöbben. Az órák után van takarítás. Mindenki be van osztva egy adott helyre, amit mindennap ki kell takarítani.

Ezek alapján a japán iskolák elég keménynek hangzanak, de mégis van egy dolog, ami miatt a japán diákok szeretnek iskolába járni. Ez a ’bukatsu’, magyarul szakkörnek, klubnak lehet ezt nevezni. A legtöbb japán iskolában rengeteg féle sportolási, művészeti, zenélési vagy tradicionális japán tevékenységben vehetünk részt. Itt osztálytól és évfolyamtól függetlenül csoportosulnak a diákok, és mindennap tanítás után 2-3 órát együtt fociznak, rajzolnak, vagy akár tea ceremónián vesznek részt.

Programok ebben az országban

Korhatár
Indulás
Hazautazás
Programdíj (mit tartalmaz?)
 • Szemeszter program (5-6 hónap)

  Korhatár: 2006.04.02. – 2009.04.01.
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 6 500 USD + 1 040 000 Ft
  Kezdő japán nyelvtudás erősen javasolt.