Hollandia

fapapucs, sajt, tulipán, Amsterdam, bicikli, medvecukor, stroopwafel
Hollandia Nyugat-Európa egyik legkisebb országa, mégis az egyik legzsúfoltabb, ha a népességét nézzük. Mérsékelt éghajlati övezetben helyezkedik el, ami annyit tesz, hogy nincsenek nagyobb ingadozások az évi hőmérsékletet illetőleg. A tenger és a Golf-áramlatnak köszönhetően igen csapadékos ország. Hollandia területének 26%-a tengerszint alatt helyezkedik el, az országban kevés hegy található, alapvetően Hollandia teljesen lapos, ami megkönnyíti a sokak által használt jármű, a bicikli használatát.

Az országról

A hollandok nagyon barátságosak és nyitottak, szeretnek egymásnak és másoknak is segítséget nyújtani. A külföldiekkel befogadóak, érdeklődőek, mivel rengeteg bevándorló él Hollandiában a legkülönbözőbb országokból, ebből adódóan nagyon jól beszélnek nyelveket.

Hollandiában más ünnepeket tartanak, mint Magyarországon. Karácsony helyett inkább a ’Sinterklaas’-t, azaz a Mikulást ünneplik, ez a legnagyobb ünnepség az országban. A Mikulás és segítői, a ’zwartepiet’-ek, egy hónapon keresztül ’vonulnak’ be az országba, hogy a gyerekeknek ajándékot hozzanak. Általában ilyenkor a családok meglepik egymást apró, saját-készítésű ajándékokkal. Több városban, a Mikulás érkezését bemutatják, aki a csatornákon keresztül hajón érkezik.

’Koninginne-dag’, azaz a Királynő-nap szintén egy nagy ünnepség. Április 30-a, a királynő szülinapja, ilyenkor mindenki narancssárgába öltözik, virágokat, sapkákat, vicces jelmezeket vesznek magukra, és szabadtéri koncertek és fellépések vannak szerte az országban.

Család és mindennapok

A hollandok szeretnek mindent előre leszervezni. Sokszor hónapokra előre tudják, mikor mit csinálnak, ezért elég elfoglaltak.

A családok általában hétvégenként szerveznek közös programokat, kirándulásokat. Gyakori hétvégi elfoglaltság rokonokhoz elutazni pár napra, múzeumokat látogatni, közösen sportolni (jégkorcsolyázni, biciklizni, úszni). Ugyanakkor minden este a családok vacsorára összeülnek, és megbeszélik az aznap történteket és a másnapi terveket. Ez egy nagyon kellemes szokás, és a legtöbb család fontosnak is tartja.

A diákok többségében összetartóak, sok közös programot szerveznek, az iskolán kívül is. Életstílusukhoz hozzátartozik, hogy egészséges életmódot folytatnak: sokat sportolnak, iskolába, munkahelyre biciklivel járnak és egészségesen étkeznek.

Iskola

A középiskoláknak Hollandiában három fajtája van, ugyan úgy, mint itthon. Alapvetően az oktatási rendszer nagyban eltér a miénktől, így például 13-14 évesen kezdik a középiskolát. 15-16 éves kortól lehet egyfajta ’profil’-t választani magadnak, és mindenki az érdeklődési köréhez legközelebb állót választja. Az iskolák általában nagyon segítőkészek a cserediákokkal, valószínűleg majd segítenek neked is a legkézenfekvőbb profilt kiválasztani.

Programok ebben az országban

Korhatár
Indulás
Hazautazás
Programdíj (mit tartalmaz?)
 • Éves program

  Korhatár: 2006.02.19. – 2010.08.19.
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 9 000 EUR + 850 000 Ft
  Angol nyelvi teszt (B1) szükséges. A program a Travel Active nevű külső partnerrel együttműködésben valósul meg.
 • Szemeszter program (5-6 hónap)

  Korhatár: 2006.02.19. – 2010.08.19.
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 7 700 EUR + 800 000 Ft
  Angol nyelvi teszt (B1) szükséges.
  Ez a program a Travel Active nevű külső partnerrel együttműködésben valósul meg.