Franciaország

bor, croissant, sajtok, Párizs, Champs-Élysées, levendula, francia művészet, TGV, Alpok, kastélyok
Franciaország az Európai Unió legnagyobb tagállama. Területe az Északi-tengertől egészen a Földközi-tengerig húzódik. Változatos felszínét keleten és délen hegyek borítják. Itt található Nyugat-Európa legmagasabb pontja a 4810 méter magasan fekvő Mont Blanc. Franciaország alacsonyan fekvő sík vidékeit négy folyó szeli keresztül: északon a Szajna, tőle délre a Loire és Garonne, a Rhône pedig a Genfi-tóból ered, és a Földközi-tengerbe ömlik. Franciaország éghajlata óceáni, enyhe telek, viszonylag meleg nyarak jellemzik. A déli partvidék keskeny sávja mediterrán éghajlatú.

Az országról

Franciaország mai népessége az évszázadok során több európai népcsoport keveredésének eredményeképpen alakult ki. Jelenlegi becslések szerint a francia népesség jó részét a  bevándorló hullámok teszik ki, amivel Franciaország etnikailag az egyik legváltozatosabb országgá vált Európában. A franciák aránya még mindig magas, a bevándorlók aránya azonban egyre nő, többségük afrikai és ázsiai.

A francia konyha az egyik legjobb Európában; Franciaországban a szakácsművészet és az étkezési kultúra része a mindennapok világának. Nagyon sok halat és zöldséget fogyasztanak. Becslések szerint a franciák háromszázféle sajtot készítenek. A sajtok kiválasztása nagy szakértelmet igényel, hogy harmonizáljon az előtte elfogyasztott ételsorral, megfeleljen az évszaknak, érettségnek és egyéni ízlésnek.  Továbbá köztudott, hogy a franciák nagy borfogyasztó nép, leggyakoribb ital a könnyű vörösbor.

Család és mindennapok

A franciák életstílusát nehéz összefoglalóan leírni, mivel hatalmas ország, eltérő éghajlati és domborzati egységekkel, ahol az egyes régiók lakosainak az életmódja oly mértékben eltérhet, mintha különálló országok lennének. Délen például, az emberek életvitele nagyban hasonlít a többi mediterrán népekéhez. Nagyon nyitottak, könnyedén barátkoznak. Viszont ezek a kapcsolatok közel sem olyan mélyek és tartósak, mint ahogy azt itthon megszokhattuk. Az északi emberekről úgy tartják, hogy zárkózottak és elhidegülten élnek egymástól, pedig Franciaországban köztudott, hogy Lille városában és környékén a legkedvesebbek és a legbefogadóbbak a franciák.

A legtöbb negatív előítéletet persze mindig Párizs zsebeli be, hiszen az átlag turista franciaországi kiruccanása alkalmával általában csak a fővárost és környékét látogatja meg. Innen ered az a téveszme is, hogy a franciák mind közönyösek és távolságtartók. De aligha lehetne egy ország attitűdjét egy pár turista véleménye alapján leírni.
Egy valami viszont minden franciáról elmondható, és az az, hogy vidámabbak és felszabadultabbak a mindennapi életben, mint mi, és ezt egyértelműen érdemes eltanulnunk tőlük. 

A francia családi berendezkedés nem sokban különbözik az Európában megszokottól. Jellemzően két, három gyerekes háztartások vannak, amelyeket a szülők közösen tartanak fenn. Az egyetlen lényeges különbség a szokásokban mutatkozik meg. Franciaországban köztudottan nagy hagyománya van az étkezésnek, ez nem csak az ünnepekkor, hanem a mindennapi életben is megmutatkozik. A fő étkezésnek a vacsorát tekintik, amire általában este hét és nyolc óra között kerül sor. Ilyenkor az egész család összeül és megbeszélik az aznap történteket.

Iskola

Franciaországban a középiskoláknak két típusa van, az állami és a magán, de függetlenül attól, hogy melyiket ki működteti, az iskolák ugyanolyan állami intézményként funkcionálnak, mint a posta vagy a nemzeti bank. Az iskolába a tanárok és a gyerekek egyaránt dolgozni járnak be. Nem túl gyakoriak az iskola által szervezett programok, kirándulások, ebből következik, hogy az iskolán kívüli élet sokkal meghatározóbb a diákok számára. Ezért ajánlom mindenkinek az iskola utáni sport és egyéb tevékenységeket.

Programok ebben az országban

Korhatár
Indulás
Hazautazás
Programdíj (mit tartalmaz?)
 • Éves program

  Korhatár: 2007.06.30. – 2009.08.28.
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 8 300 EUR + 850 000 Ft
  Francia nyelvi teszt (A2) szükséges. Francia nyelvtudással nem rendelkezők kötelező nyelvi táborban vesznek részt érkezés után, melynek költsége 1300 EUR a programdíjon felül.
 • Szemeszter program (5-6 hónap)

  Korhatár: 2007.06.30. – 2009.08.28.
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 6 700 EUR + 800 000 Ft
  Francia nyelvi teszt (A2) szükséges. Előzetes nyelvtudás nélkül a programdíjon felül 1300 EUR áron, nyelvi táborban való részvétel kötelező.