Finnország

rénszarvas, tavak, Mikulás, Lappföld, északi fény, szauna, lazac
Finnország Európa hetedik legnagyobb országa. Az ország negyede az sarkkörtől északra található, ezt nevezik Lappföldnek. Területének 70%-át erdők (a finnek „zöld aranya”) borítják. Finnországot mindenki az „ezer tó országaként” ismeri, mely tulajdonképpen nem is igaz, mivel Finnországban több mint 200.000 tó található. Éghajlata kontinentális, és a Golf áramlat hatására nem is olyan fagyos, mint gondolnánk. Nyáron olyan meleg van, hogy napozni is lehet, a tél pedig hideg és fehér.

Az országról

A finn emberek olyanok, mint a kókuszdió: kívülről keménynek és távolságtartónak tűnhetnek, de amikor a bizalmukba fogadnak, és „megtörik a kemény héj” akkor tartós, erős barátságot kötnek. A finnek nagyon szerények, de öntudatosak, megbízhatóak és pontosak.
Az emberek közel 90%-a az evangélikus egyházhoz tartozik, és bár fontos nekik a vallás, általában nem járnak templomi szertartásokra.

Ételeik északi jellegűek: sok krumplit, halat, illetve szarvashúst esznek. A saláta elengedhetetlen része az ebédnek, vacsorának. Nem ritkán gyümölcsöket is tesznek a salátába. Jellegzetes ételük a rozskenyér (ruisleipä), melyet ebéd mellé vajjal fogyasztanak, vagy szendvicsként, bármikor.

Család és mindennapok

A finnek nagyon őszinték, keveset beszélnek, ha nincs semmi mondanivalójuk, akkor inkább csendben maradnak. Szerintük a csend aranyat ér. Nagyon kitartóak, amit elhatároznak, azt véghez is viszik, panaszkodás nélkül. Továbbá jól bírják a szélsőséges időjárási viszontagságokat is. A finn családok általában lazák, a szülőkkel mindent kötetlenül meg lehet beszélni. 

Iskola

A finnek nyitottak minden újra, és rengeteget olvasnak. Általában nem politizálnak.A finn oktatási rendszer köztudottan a világon a legjobb. Sikerének titka az, hogy a diákok sok szabadságot kapnak, az iskolában sokféle érdekes tantárgy van, és a diákok maguk választhatják ki, hogy mit szeretnének tanulni. A diákok lelkiismeretesen készülnek az órákra, a tanárok segítőkészek és kedvesek. Az iskolában a menzán egészséges és finom ételeket adnak, és a gimnáziumokban sokféle diákünnep van.

Programok ebben az országban

Korhatár
Indulás
Hazautazás
Programdíj (mit tartalmaz?)
 • Éves program

  Korhatár: 2007.01.01. – 2008.09.30.
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 7 100 EUR + 850 000 Ft
  Minimum B1 angolnyelvtudás vagy 4 év angol tanulmány szükséges.
 • Szemeszter program (5-6 hónap)

  Korhatár: 2007.01.01. – 2008.09.30.
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 6 200 EUR + 800 000 Ft
  Minimum B1 szintű angol nyelvtudás vagy 4 év angol tanulmány szükséges.