Dél-Afrika

Fokváros, vadállatok, afirikaans, Cape Town, természet
Dél-Afrika Afrika déli szegletében található. Északon szárazföld határolja, nyugaton azonban az Atlanti-óceán, keleten az Indiai-óceán mossa partjait. Két önálló királyság található az ország területén belül: Lesotho és Szváziföld. Télen 10–18°C, nyáron pedig 20-25°C az átlaghőmérséklet. Északon havazni is szokott, a déli, tengerparti területek elég szelesek. Eső meglehetősen sok esik, a szél miatt az esernyővel azonban fölösleges próbálkozni. Itt is, mint Dél-Amerikában, fordítva vannak az évszakok, a Karácsony 40°C-ban, műfenyővel elég szürreális élmény.

Az országról

Dél-Afrika etnikailag nagyon összetett. A közel 40 millió dél-afrikai polgár közt van: afrikai, fehér, színes bőrű és indiai. Az ország területén számos törzsi nép él, továbbá azok, akik Angliából, Hollandiából, illetve más európai országból települtek át. Ezek a népcsoportok a nemzeti azonosságukhoz erősen ragaszkodnak, és őrzik hagyományaikat, nyelvüket.

Ennek következtében, az országban több száz nyelvet és nyelvjárást beszélnek. Az „apartheid”, a faji elkülönítés politikája, elég mély nyomokat hagyott, főleg a fekete közösségeken, s így bár békében élnek egymás mellett, ez csak a felszínen igaz. Fehér emberként meg kell érteni, hogy vannak helyek, ahova nem megyünk. Dél-Afrika alapvetően biztonságos hely, ha hallgatunk az ottaniakra.

Az emberek többsége hívő, aktívan gyakorolja a vallását, és meglehetősen érzékenyek a témával kapcsolatban. Így a családi élet szerves része a vallás.

Az dél-afrikaiak rendszeresen tartanak családi összejöveteleket vagy grill party-kat (braai), szeretnek enni, inni. Étkezési szokások is változatosak, de nem nagyon hívei a vegetáriánus ételeknek, és a „zöld” gondolkodásmódnak. Sok húst és kalóriadús, eléggé zsíros ételeket fogyasztanak. Kedvelt fűszerük a curry, szeretik a húsos pitéket és a pudingokat.

 

Család és mindennapok

Mindent áthat az „African Time” életérzés, nagyon lazák, barátságosak, mindenki mosolyog és nagyon nyitottak. Magyar szemmel kicsit talán túl közvetlenek, ugyanakkor rendkívül érdeklődőek, nagy részük nem tudja, hogy hol van Magyarország, de szeretnének többet tudni róla. A „hungry – Hungary”-s viccet nem tudják megunni.

Sok féle nemzetiségű, bőrszínű, kultúrájú és vallású ember él Dél-Afrikában, így a családi élet is elég változatos lehet, mindenki mást tapasztal, úgyhogy ez igazán személyes élmény mindenkinek. Általában nagy vidám család, sok gyerek, nyugodt családi élet a jellemző.

 

Iskola

Az apartheid itt is érezteti hatását, a mai napig vannak „fehér”, „színes” és „fekete” iskolák, de ma már inkább a színvonal különbözteti meg őket. Az iskola januárban kezdődik, és december elejéig tart. A magyar követelményekhez képest nem támasztanak magas elvárásokat, azonban brit rendszer szerint tanulnak. Az egyenruha kötelező, minden iskolának megvannak a maga színei és emblémája.

 

Programok ebben az országban

Korhatár
Indulás
Hazautazás
Programdíj (mit tartalmaz?)
 • Éves program

  Korhatár: 2007.07.31. – 2009.08.06.
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 8 400 USD + 1 090 000 Ft
  Minimum A2 angol nyelvtudás szükséges.
 • Szemeszter program (5-6 hónap)

  Korhatár: 2007.07.31. – 2009.08.06.
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 7 700 USD + 1 040 000 Ft
  Minimum A2 szintű angol nyelvtudás szükséges.