Dánia

szigetek, demokrácia, a dán zászló, H. C. Andersen, hygge, gyertyafény, hosszúkávé
Dánia egy félszigetből és 443 szigetből áll, melyek közül csak 76 lakott. A legnagyobb szigetek Sjælland, Fyn és Bornholm. Sjællandon van a főváros, Koppenhága. Svédországgal egy híd kapcsolja össze, de megközelíthető komppal és vonattal is egyaránt. Dánia legmagasabb pontja mindössze 170 méter magasan van, a neve: Møllehøj. Éghajlata a mérsékelt éghajlati övbe tartozik, ez azt jelenti, hogy meglehetősen sok a csapadék, és erős a széljárás, kifejezetten a téli időszakban. A telek enyhék, de rendszerint esik a hó. A nyarak hűvösek, de a délutáni órákban elérheti a 20-25 Celsius fokot is.

Az országról

Dánia népessége nem túl összetett, a német-dán határnál él egy kisebb német ajkú kisebbség. A bevándorlók száma viszont meghaladja a lakosság 8,5%-át, melynek többsége arab és török. A lakosság nagy része evangélikus, azonban sokféle magán és állami gyülekezet található. Az emberek túlnyomó része viszont nem jár rendszeresen templomba.

A dánok minden szülinapkor a szülinapost reggel köszöntik fel a saját ágyában. Egy hagyományos dán tortát készítenek, és tojást reggeliznek. Karácsony előtt általában mindenki vagy a munkahelyével vagy az osztálytársaival egy közös vacsorán vesz részt, ahol snapszot isznak, és finom tradicionális ételt esznek. Karácsonykor egyes családok táncolnak és énekelnek a karácsonyfa körül, és ezután ajándékozzák meg egymást.

A dán étlapon nagyon sok halféle és saláta található, de népszerűek a húsok is. A dán húsgombóc nagyon közkedvelt, úgy, mint a sertéssült és a hurka is. Gyakran fogyasztanak főtt krumplit valamilyen mártással.

 

 

Család és mindennapok

A dán emberek becsületesek, nyugodtak és mindig jókedvűek. Szeretik a hazájukat, környezetüket és a munkájukat. Imádjak a sportot legfőképp a kézilabdát és a focit is. És a dán egy meglehetősen bulizós nemzet.

A szülők délután 4-5 körül fejezik be a munkát, és este 6-7 óra között vacsorázik együtt a család. Rendszerint kávéval zárják az étkezést, és szokásos az esti tévézés is. Hétvégenként szeretik együtt tölteni az időt, sokat túráznak, sportolnak. Sok dán családnak van háziállata is.

Iskola

A dán oktatási rendszer nagyon magas színvonalú. A gimnázium 3 évből áll, ahol normális esetben több szakirányt lehet választani, és ezt meg is lehet változtatni évközben. Pl.: van, aki zenét választ idegennyelvvel, és ilyen esetben lehet, hogy nem kell kémiát és matekot tanulni. A dán diákokkal meg kell küzdeni a barátságért, de megéri. A gimnáziumok rendszeresen tartanak nagyszabású rendezvényeket az iskolában.

 

 

Programok ebben az országban

Korhatár
Indulás
Hazautazás
Programdíj (mit tartalmaz?)
 • Éves program

  Korhatár: 2005.12.30. – 2008.07.31.
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 8 700 USD + 850 000 Ft
  Legalább két év angol tanulmány szükséges. A cserediákoknak saját laptopot kell vinni, amire szükség lesz az iskolában.
 • Szemeszter program (5-6 hónap)

  Korhatár: 2005.12.30. – 2008.07.31.
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 6 700 USD + 800 000 Ft
  Minimum 2 év angol nyelvi tanulmány szükséges.