Chile

a szélsőségek országa, hófedte hegyek, száraz sivatagok, napsütötte tengerpart, Andok, sandboard, Húsvét-szigetek
Chile a szélsőségek földje. Ez a keskeny ország számos gejzírrel, heggyel, tengerparttal és vulkánnal rendelkezik. Az ország éghajlata igen változatos, szinte lehetetlen általánosságot mondani róla. Északon sivatagok vannak, dél-keleten tundrák és gleccserek. A Húsvét-szigetek éghajlata szubtrópusi, míg az ország déli részén óceáni, a középső, sűrűn lakott vidékeken pedig mediterrán.

Az országról

Chile több mint 4300 km hosszú és átlagosan 180 km széles ország, melyen az Andok láncai húzódnak végig. A világ egyik legkietlenebb része az Atacama-sivatag, középső részén pedig egy termékeny völgy terül el. Délen az Andok tengerbe süllyedt parti lánca több ezer szigetre szakadozva tagolt, csipkézett partvidéket alkot. 

 

Család és mindennapok

A családban az összetartás nagyon fontos, minden nap közösen ebédel a család. A családok hozzánk hasonlóan élik hétköznapjaikat, ha csak ebből kellene ítélni, meg sem lehetne mondani, hogy nem Európában vagyunk. Többnyire európai kinézetű emberekkel találkozhatunk, természetesen sötétebb a bőrük, hajuk és a szemük. Szokásokban sem túlzottan térnek el Európától.

Érdekesség, hogy más étkezőasztalt, és kiegészítőket használnak hétköznap és hétvégén. Az apa mindig az asztalfőn ül, mindenkinek megvan a saját helye az asztalnál. A tehetősebb családoknál bejárónő főz, mos, takarít, aki már szinte családtagnak számít.

Az ételek hasonlóak, a boltokban szinte teljesen ugyanaz a kínálat, mint otthon, a világmárkák majdnem egytől egyig megtalálhatóak.  A legfontosabb alapanyagok a tenger gyümölcsei, a marhahús, a friss gyümölcsök és a zöldségek. A leghíresebb étel a ’lomo a lo pobre’, amely egy óriási marhaszelet két tojással és sült krumplival a tetején. 

Iskola

Első napjaim az iskolában csodálatosak voltak, olyan fogadtatásban volt részem, melyet soha elképzelni sem mertem, mindenki várta már az érkezésemet. Feliratok, táblák üdvözöltek, emellett az egész iskola sorfalat állva tapsolt és sikoltozott.

Az iskolában az osztályzatok 1-7-ig vannak. 3-as alatt már úgynevezett ’piros’ jegyek vannak, ami nálunk bukásnak számít. Minden osztálynak saját osztályterme van, ahova a tanárok járnak, tehát az osztály sosem cserél termet. Szinte kivétel nélkül minden iskolában az egyenruha használata kötelező.

Nézd meg itt interjúnkat Rékával, aki Chilében töltötte a csereévét!