Ausztria

Tirol, síelés, Almdudler, strudl, karácsonyi vásár, gőzgombóc, wiener schnitzel
Ausztria Európa egyik legerdősebb országa. Területének felét magashegységek, harmadát középhegységek uralják, és csak alig ötödére terjednek a medencék, illetve az alacsonyabb dombvidékek. Az Alpok északi szélénél átmeneti, közép-európai éghajlat uralkodik: itt minden hónapban hullik csapadék, gyakran hűvös a nyár és hideg a tél. Az Alpok belsejében kevesebb a csapadék, a nyár gyakran forró és száraz, a tél hosszú, hóban gazdag, télen az alacsonyabban fekvő területeket sokszor köd borítja. Az Alpok nyugati részén gyakran keletkezik főn (száraz, meleg, déli szél). Délre tőle száraz és meleg a nyár, a tél enyhe. (fotó: http://www.touristmaker.com/austria/

Az országról

Pezsgő élet, szórakozás és vidámság. Ausztria Európa szívében fekszik, ahol még ma is sok az ismeretlen hegyi tó és az elszigetelt falu. Ausztria egy valóságos paradicsom. Az alpesi ország lenyűgöző tájai és vendégszeretete világhírű. Hegyi világ, téli sportolási lehetőségek és Bécs szépsége. Bécs nemcsak az ország fővárosa, hanem Ausztria szíve, s ma is az ország politikai, gazdasági és kulturális központja. S nincsen olyan ország Európában, ahol annyi hivatalos címet osztanának ki, mint Ausztriában.
Méltóságteljes alpesi táj, kávézók és sütemények világa. Tiszta és rendezett városok, ízléses házak, kedves emberek, színvonalas rendezvények. Ausztria gazdag ország, s ez nem is meglepő az után, hogy mily tekintélyes birodalom központja lehetett.

 

Család és mindennapok

Az osztrák konyha sokszínűsége a régiók különböző hagyományainak és a szomszédos országok hatásának köszönhető. Az osztrákok alapvetően barátságos, vidám emberek. Szeretnek mulatni, ünnepelni, énekelni és táncolni - de nagyon. Különösen vidéken, és szinte kötelező az alkalmazkodás. Ahogy az egyes vidékek és tájak eltérnek egymástól, ugyanúgy különböznek az emberek is. Néha még az is előfordul, hogy a szomszédos völgy lakosai bizony egészen más karakterű emberek. Egy dologban azonban garantáltan hasonlítanak egymásra: minden régió lakója meg van győződve arról, hogy az ő térsége igazán különlegesnek számít. Ez a büszkeség nem is alaptalan, hiszen valóban csaknem minden régió rendelkezik saját specialitással, tájjellegű sajátossággal és kimagasló minőségű termékekkel.

 

Iskola

Ausztriában 1975 óta minden iskola koedukált, az állami iskolák ingyenesek. A középiskolákban az angol nyelv tanulása kötelező. Az iskolarendszer egy négyéves alsó és egy négy éves felső tagozatra oszlik, amely végén érettségi vizsgát (Matura) tesznek. A belépés feltétele az általános iskola negyedik évének sikeres befejezése kiváló eredménnyel. Amennyiben a gyermek általános iskolai eredményei nem kiválóak, felvételi vizsgát kell tennie.

Az iskolarendszer alsó tagozatának három fajtája létezik: a gimnázium, amelyben az idegen nyelvek kapják a főszerepet, a reálgimnázium, ahol a természettudományokra és a matematikára fektetik a hangsúlyt, és a közgazdasági reálgimnázium, ahol a közgazdaságtan és a társadalomtudományok állnak a középpontban. A középiskolák első két évében a tanterv egyforma, a fakultációk és orientációk a felső tagozatban választhatók ki. Három választható fakultáció van, a német, matematika, idegen nyelv (általában angol).

Programok ebben az országban

Korhatár
Indulás
Hazautazás
Programdíj (mit tartalmaz?)
 • Keresztféléves program

  Korhatár: 2006.08.31. - 2009.03.31
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 6 900 EUR + 700 000 Ft
  Minimum A2 szintű német nyelvtudás szükséges. Előzetes német nyelvtudás nélkül kötelező német nyelvtanfolyamon kell résztvenni, melynek díja 400 EUR a programdíjon felül.