YFU Hungary

Észtország

végtelen erdők, vadregényes lápok, borókás tengerpartok, szalonnatorta
Észtország Észak- és Kelet-Európa határán fekszik, a Baltikum legészakibb országaként. Területre nem túl nagy, népesség tekintetében pedig kisebb, mint Budapest. Tallinn a fővárosa, körülbelül 400 ezer ember lakja. Sokan asszociálnak rögtön eszkimókra és rénszarvasokra, amikor Észtország kerül szóba. Ugyan a telek hidegek, de Észtország nincs annyira északon. Az évszakok markánsan elkülönülnek. Télen a legsötétebb időszakban csak 6 órára süt ki a nap, és előfordulhat mínusz 25 fok is, ilyenkor a tenger is befagy, és bizonyos szigetek autóval is megközelíthetőek a jégen. Nyáron – ezzel ellentétben – nem nagyon sötétedik be. Ezek a „fehér éjszakák” májustól júliusig tartanak.

Az országról

Az északi emberekről szóló sztereotípiák közé tartozik, hogy szégyenlősek és visszahúzódóak. Ez eleinte igaz, de az ismeretség későbbi stádiumában megnyílnak, és ha valakit a barátodnak tudhatsz, akkor az egy szoros kapcsolatot jelent. Az észtek büszkék az országukra, kultúrájukra és szokásaikra. Általánosságban elmondható, hogy a vallási ünnepek kevesebb hangsúlyt kapnak, míg a népi hagyományok fontosabbak. Az egyik legfontosabb ünnep a Szentiván napja, amikor országszerte óriási tüzeket raknak.

Család és mindennapok

Az észtek sokat dolgoznak, hétköznapokon szinte reggeltől estig. A hétvége viszont a pihenésé: ilyenkor vidékre mennek rokonokat látogatni, vagy a saját telket rendbe tenni. A természet fontos szerepet tölt be mindenkinek az életében: szauna után tóba ugrás, áfonyaszedés, sífutás, lékhorgászás, ezek mind mindennapi tevékenységek, amik a természettel kapcsolatosak.

Egy észt családban általában 3-4 főből áll. A gyerekek aktívan részt vesznek a családi életben, gyakran segítenek a különböző házkörüli teendőkben.

Iskola

Az iskolai élet sokban hasonlít az otthonihoz. Reggel 8-tól kora délutánig tart az iskolanap. Suli után sok lehetőség van különböző szakkörökre vagy edzésekre járni. Népszerű hobbik: kórus, dráma szakkör, kosár- vagy röplabdázás.

Programok ebben az országban

Korhatár
Indulás
Hazautazás
Programdíj (mit tartalmaz?)
 • Speciális program

  Korhatár: 2001.02.14 -2004.08.15
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 750.000 Ft + 5.500 €

  Természet program
  Az észt YFU természet programjára jelentkező cserediákok az átlagos középiskolai kötelezettségeik mellett különleges kalandokban vehetnek részt a természetben, melyeket YFU önkéntesek és erre specializálódott szakemberek szerveznek meg, és bonyolítanak le. Néhány példa a kalandok közül:
  Kenuzás az Ahja és a Vőhandu folyókon; a Piirissaar Sziget, a Lahemaa Nemzeti Park, az északi tengerpart és Alutaguse érintetlen erdeinek meglátogatása; síelés Kőrvemaa-ban; kirándulás a Vormsi Szigetre egy jégmezőn keresztül; madarászás a Matsalu Nemzeti Parkban; az Alam- Pedja Természeti Rezervátum felfedezése; lazacjelölés a Põlula halfarmon…
  Az észt YFU garantálja, hogy a diákok minimum 8 expedíción vehessenek részt a csereévük alatt, melyek költségeit (szállás, étkezés, transzfer) a programdíj tartalmazza. Továbbá a szervezet abban is segíti a diákokat, hogy helyi természetbarát klubokhoz csatlakozzanak, és így még több természet-közeli kalandban legyen részük.

  Képzőművészeti Program
  Az észt művészeti programra jelentkező cserediákok számára Tallinn vagy Tartu környékén keresnek fogadócsaládokat, hogy olyan középiskolába járhassanak, melyekben különös figyelmet fordítanak a képzőművészeti képzésre. Amennyiben nincs hasonló iskola a fogadócsalád környezetében, úgy délutáni képzőművészeti órákkal kerül kiegészítésre a normál középiskolai képzés. Mindkét esetben, a diákok garantáltan minimum heti 10 órában fejleszthetik képzőművészeti tudásukat. A jelentkezőknek minimum 6 db, korábbi alkotásaikról készült fotót kell mellékelniük a jelentkezési laphoz, és előzetes képzőművészeti ismeretekkel kell rendelkezniük.

  Film & Média Program
  A Film és Média Programra jelentkezők normál középiskolába járnak a csereévük alatt, de magasabb óraszámban tanulják a mozgókép és média tantárgyakat (fényképészet, számítógépes grafika, filmtörténet, gyakorlati filmkészítés) elméleti és gyakorlati szinten egyaránt. Az emelt óraszámokat délutáni elfoglaltságokkal van lehetőség kibővíteni. A jelentkezőknek előzetes filmkészítési ismeretekkel kell rendelkezniük.

  Dráma & Színház Program
  A Dráma és Színház programra jelentkező diákok egy normál középiskolába járnak, és délutáni tevékenységek (színház klubok, színjátszó szakkörök) nyernek betekintést az észt színjátszás világába. A speciális program díjába bele tartoznak a színjátszó körök által szervezett, Észtországon belüli utazások az előadások helyszíneire, és belépőjegyek különböző színdarabokra a csereév alatt.
 • Speciális program

  Korhatár: 2001.02.14 - 2004.08.15
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 750.000 Ft + 5.700 €
  Zenei Program

  A Zenei Programra jelentkező diákok zeneművészeti középiskolába vagy normál tanrendű szakközépiskolába járnak, extra délutáni zenei szakfoglalkozásokkal kiegészítve. A diákok hangszerének és zenei tudásának legmegfelelőbb iskolát igyekszik biztosítani a YFU, ezért a programra való jelentkezés egyik feltétele a diák előzetes zenei képzettségét alátámasztó hangfelvétel csatolása.
 • Éves program

  Korhatár: 2001.02.14 - 2004.08.15
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 750.00 Ft + 4.300 €