Önkéntesség

2015-ben létrehoztunk egy új YFU-s díjat, az ún. "YFU Stars" kitüntetést. Minden év decemberében ajándékozzuk oda a csillagot olyan önkénteseinknek, akik az elmúlt évek során folyamatosan segítették és támogatták munkánkat. Köszönjük nekik a sok-sok időt és energiát!

2022

FÖLDESINÉ GÁSPÁR ÉVA ♦ BÉKÉS PÉTER

Éva fogadószülőként került kapcsolatba a YFU-val hosszú évekkel ezelőtt. Akkor még nem is sejtettük, hogy ő és családja milyen meghatározó szerepet fog betölteni a szervezet életében, mennyi segítséget fognak tőle kapni a beutazó diákok és a többi fogadócsalád. Az évek alatt több különböző nemzetiségű diákot fogadtak be otthonukba, akikhez Éva nagy türelemmel és szeretettel fordult. Tapasztalatait többször megosztotta már fogadószülői felkészítéseken. Így nem csoda, hogy idén a YFU gyakornoka, a török származású Nehir (2012/13 Magyarország) is nála lelt otthonra. Éva évek óta a karácsonyi ajándékkészítő workshop szíve-lelke, önkéntes alapon kézműveskedik a diákokkal. 2022/23-ban végre a másik oldalt is átélheti, ugyanis Flóra lánya Dániában cserediák.

Peto több, mint egy évtizede támogatja, segíti a YFU-t, felsorolni is nehéz, mi mindent tett az évek során. 2001/02-ben volt cserediák Németországban, és visszatérte után önkéntesként aktív tagja maradt a YFU közösségnek. Szinte minden önkéntes feladatban kipróbálta magát nemcsak a magyar YFU-ban, de nemzetközi szinten is. 2008-ban a YES egyik főmunkatársa, később meghívott előadó volt. A kétezres évek vége óta elnökségi tag és 2016 óta a magyar YFU támogató, elhivatott elnöke.

 

2021

Szilágyi Márk ♦ Cseri Györgyi

Márk Kínában töltötte csereévét 2012/2013-ban. 2014-ben Év Önkéntese díjat kapott, akkor a következőt írtuk róla: „nincs olyan dolog, amit be ne vállalna vagy el ne végezne. Bármikor-bármiben lehet rá számítani.” Sok év eltelt, de van, ami nem változik: Márk azóta is velünk van, mindent IS csinált már, amit önkéntesként lehetséges. Idén minden YFU-s táborunkban részt vett szervezőként (kiutazó, beutazó, önkéntes tábor), és még egy szuper videót is forgattunk vele :)

Györgyivel egy szakmai fórumon találkoztunk először, egész pontosan 10 évvel ezelőtt. Több éves civil szervezeti munkával a háta mögött úgy érezte, hogy tud azonosulni a YFU célkitűzéseivel és elnökségi tagként csatlakozott a YFU-hoz. Oszlopos tagja az ösztöndíj bizottságnak és az elnökség krízis csoportjának is. Bármikor számíthatunk rá és ezúton köszönjük kitartó támogatását!

 

2019

Hegedüs GabóFiam Tamás

Gabó régi-új YFU-s, 2018.szeptemberétől újra a csapatot erősíti, pénzügyi és adminisztrációs feladatkörben. Ő az iroda lelke, nagyon sokrétű tapasztalattal rendelkezik a diákcsere program kapcsán. Mindig mosolyog, munkáját teljes odaadással és lelkiismerettel végzi.

 

 

Tamás YFU alumni tag, 2002/2003-ban volt cserediák Svédországban. Azóta két csodaszép fiú édesapja és a YFU „mesterszakácsa”. Nélküle éhen maradnánk a Főzőnapokon, hisz mindig Ő felel, hogy a bográcsban valami rotyogjon.

 

 

2018

NAgy enikő♦ takács istván és családja

Enikő a YFU sztár egyik díjazottja 2018-ban, aki 8 évvel ezelőtt került kapcsolatba a YFU-val, mint küldő szülő. A család számára olyan meghatározó élmény volt lányuk, Zsuzsi csereéve, hogy mindenképp szerették volna ezt másokkal is megosztani. Mára Enikő kétszeres fogadóanyuka, aki elmúlt években rengeteg cserediákot, küldő-, és fogadószülőt támogatott tapasztalatai alapján hasznos tanácsokkal, valamint minden lehetőséget megragadva viszi hírét szervezetünknek. Segítségét, kitartását és lelkesedését szeretnénk ezúton ezzel a díjjal is megköszönni.

 

Takács István fia, Egon 2016/17-ben volt cserediák Németországban, ez idő alatt a Takács család is megosztotta otthonát egy hozzánk Japánból érkező diákkal. István és családja azóta se felejtette el a YFU-t, nagy köszönettel tartozunk neki, hiszen rengeteg programon részt vettek, segítségére mindig számíthattunk különböző szülői értekezletek és felkészítések során, hogy tapasztalataikkal és tanácsaikkal segítsék a jövő küldő- és fogadócsaládjait.

 

2017

MÉSZÁROS LÁSZLÓNÉ

Mészáros Lászlóné Ica a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatója a 2017-es évben a YFU sztár egyik díjazottja. Az igazgató asszony hosszú évek óta lelkesen támogatja egyesületünket szaktudásával, minden évben hőn várja diákjainkat, akik kivétel nélkül rengeteget köszönhetnek az intézménynek. Hálásan köszönjük nyitottságát és ezzel a díjjal szeretnénk elismerni elhívatottságát.

 

 

2016

MAKOVEC PÁL ♦ Dr. BODNÁRNÉ TÓTH ILONA ♦ HARMECZ CSALÁD

Makovecz Pál a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatója a 2017-es évben a YFU sztár egyik díjazottja. Az igazgató úr hosszú évek óta támogatja egyesületünket szaktudásával, lelkesedésével, és szívesen fogadja diákjainkat iskolájában. Hálásan köszönjük nyitottságát és ezzel a díjjal szeretnénk elismerni elhívatottságát.


Dr. Bodnárné Tóth Ilona, vagy ahogy mindenki szólítja: Tóth Ila családjának kapcsolata a YFU-val 25 évvel ezelőtt, mondhatni még a ’hőskorban’ kezdődött, amikor elsők között váltak YFU-s fogadócsaláddá. Amikor a fiai elérték a cserediák-kort, egy-egy évet töltöttek az USA-ban: Zalán 1994/1995-ben, Viktor 1999/2000-ben. Az elkövetkező években számos cserediákot fogadtak otthonukban, akik igazi családtaggá váltak, és még évek múltán is hazajártak Debrecenbe.Ila az egyik legrégebbi és legaktívabb felnőtt önkéntesünk, ajánlására már sok család vágott bele a YFU-s programba, mind küldő, mind fogadó oldalon. Legyen szó akár családlátogatásról, akár beszélgetős programról, mindig számíthatunk a segítségére és lelkesedésére.

A Hamecz család

szintén jelentős YFU-s múltra tekint vissza, azok közé tartoznak, akik a legtöbb külföldi diákot fogadták. Volt, amikor három egymást követő évben is vállalták, hogy otthont biztosítanak egy-egy fiatal számára. Ezek után nem volt kérdés, hogy a fiuk, Soma is cserediák lesz, ő a 2010/2011-es tanévet töltötte Norvégiában. Julika segítségével a diákok kiválóan megtanultak magyarul, és még a máshol problémásnak minősített gyerekek is teljesen megszelídültek szerető gondoskodása nyomán.

 

 

2015

Kopasz Ágnes ♦ Kis Viktor (Kivi)

Ági és családja 2013/14-es tanévben döntött úgy, hogy csereévre küldik Ádám fiukat Németországba, és ugyanakkor fogadtak is egy német lányt. Ági azóta az egyik leglelkesebb és legtevékenyebb önkéntesünk a szegedi régióban. Helyi összejöveteleket szervez, információs napot és iskolalátogatásokat tart, és a Szegedre kerülő beutazó diákjainkat is támogatja.

Kivi 2009/10-ben Norvégiában töltötte csereévét. Az azóta eltelt években az önkénteskedés minden formáját kipróbálta már a YFU-nál, és mára az egyik legtapasztaltabb önkéntessé vált: táboroztatott kiés beutazó diákokat, iskolalátogatási körutakon vett részt és angyalka is volt. Egy éves gyakornoksága alatt a norvég YFU irodájában is kipróbálhatta magát. Ezeken kívül a 2014-es YES szervezésében és lebonyolításában is kulcs fontosságú szerepet töltött be.