Németország

karácsonyi vásár, perec, foci, sör, grillezés, wurst
Németország az Európai Unió legnépesebb állama. Területét, melyet északon az Északi- és a Balti-tenger, délen az Alpok határol, Európa nagy folyóinak, a Rajnának, a Dunának és az Elbának az ágai hálózzák be. Éghajlata túlnyomóan nedves, kontinentális jellegű. Németország szövetségi köztársaság.
 

 

Az országról

A német lakosság meghatározó része római katolikus vagy protestáns, azonban vannak zsidó és muzulmán vallást gyakorló csoportok is, az utóbbi egyre inkább növekszik arányosan az országba érkező bevándorlók számával. Németország oktatási rendszere stabil és jól működő, nem csak gimnáziumok, hanem egyetemek/főiskolák terén is, így a fiatal németek nagy része művelt és jól informált. A szociális élet fontos része a beszélgetés, nem csak a családon belül, hanem barátok között is.

Család és mindennapok

A szokások hasonlóak a magyar kultúrában gyakoroltakéhoz. Mindenki számára fontos a család és a vasárnapi ebédek, a közös programok és hobbik. A német családok átlagban három – négy főből állnak, azok a családok, ahol több mint három gyermek van, már nagynak számítanak. A német társadalomban a nevelés fontos része hogy tiszteletre, felelősségre és összetartásra tanítsák a fiatalokat.

A tipikus német konyha virsli- és kolbászfélékben gazdag, és csípős íz világú, a húsételeket általában szósszal eszik. Kedvelik az ún. ’Eintopfgerichte’ (egytál-) ételeket. Ezen kívül kedveltek még a különböző tésztaételek is, mint például a nokedli, a nudlifélék és gombócok. A német konyhában rengeteg süteményféle is van, például gyümölcstorta és túrós lepény.

Iskola

A német gyerekek hat évesen kezdik meg tanulmányaikat. Az általános iskola négy vagy hat évig tart, ezután három lehetőség közül választhatnak a fiatalok. Kilencedik osztályig van lehetőség egy szakképző iskola elvégzésére, ahol különböző mesterségek megtanulására van lehetőség. Egy magasabb, ám általános képzettséget ad, az úgy nevezett ’Realschule’, amely tizedik osztályig tarthat. A legmagasabb szintű oktatás, amely után felvételizni lehet egyetemre vagy főiskolára, az a gimnázium, amely 13. osztályig tart.
Az iskolai élet csak úgy, mint hazánkban is a tinédzserek első számú szociális találkozóhelye, így a szünetekben, ebédidőben és tanítás utáni foglalkozások közben is nagytársasági élet folyik. Tanítási idő után lehetőség van különböző művészettel, tudományokkal vagy sporttal kapcsolatos tevékenység űzésére, amihez az iskola megfelelő eszközöket biztosít, mivel nagyon jól felszereltek.