Svédország 830.000 Ft + 8.800 €

jávorszarvas, IKEA, húsgombóc, Lappföld, Mikulás
Svédországot három nagy vidékre osztják, melyek 25 tájegységre (ún. landskap) bomlanak. Északi fekvése ellenére Svédország legnagyobb részén mérsékelt éghajlat uralkodik, a Golf-áramlat által hozott melegnek köszönhetően. Svédország legészakibb, sarkkörön túlra nyúló részén az év téli szakaszában nem kel fel a nap, míg nyáron 24 órás napsütés jellemzi ezeket az északi vidékeket.

Az országról

Az svédek túlnyomó része délen, a nagyvárososokban él, mint például Stockholm, Malmö, Göteborg. Itt az emberek szokásai nem sokban különböznek bármely más jóléti társadalomban élő emberekétől, az érdekesség akkor kezdődik, ha az ember elindul északnak. Lappföldre érve úgy érezhetjük, mintha egy új országba léptünk volna, itt a hagyományok, a vallás különösen fontos szerepet tölt be a hétköznapokban is. Ez az étkezésben is meglátszik, a déli városokban hozzánk közel álló gasztronómiával találkozunk, fő ételek a csirke, marha, krumpli. Az északi területre érkezve ez drasztikusan átváltozik rénszarvas, illetve jávorszarvas húsra.

Család és mindennapok

A svéd emberek életében a munka helyesen, precízen való elvégzése komoly hangsúlyt kap, azonban a munkaidő lejártával elengedik magukat, és csak a hobbijaiknak élnek. A természetjárás, kirándulás különösen népszerű, de a csapatsportok (football, jégkorong, kézi-labda, floorball), illetve a télisportok is nagyon kedveltek. Nem szabad kifelejteni a szaunához fűződő erős ragaszkodásukat sem, egy Lappföldön élő átlag svéd ember szauna nélkül el sem tudná képzelni az életet, éppen ezért a legtöbb északi háztartás rendelkezik is saját szaunával.

Iskola

Az oktatási intézményeket nagyrészt az állam tartja fenn, a magyar viszonyokhoz képest bőkezűen. Az iskolázás minden szintje - az egyetemi oktatást is beleértve – a résztvevők számára ingyenes. Nem kell fizetni a taneszközökért, az iskolai étkezésért, az utazásért és az orvosi ellátásért sem. Az iskolázás gerincét a kilenc évfolyamos „compulsory school”, kötelező iskola képezi, ahova 7-től 16 éves korukig járnak a gyerekek. 16 éves kor után választható a nem kötelező, hároméves időtartamú „upper secondary school”, felső középiskola. A tanítás anyaga a felső középiskolákban a nemzeti programból, az adott intézmény saját, választott programjából és egyénre szabott programokból áll.

Programok ebben az országban

Korhatár
Indulás
Hazautazás
Programdíj (mit tartalmaz?)
 • Éves program

  Korhatár: 2003.01.01 - 2005.12.31.
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 830.000 Ft + 8.800 €
  A program az Explorius külső partnerszervezettel együttműködésben valósul meg.
 • Szemeszter program (5-6 hónap)

  Korhatár: 2003.01.01 - 2005.12.31.
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 830.000 Ft + 7.400 €
  A program az Explorius külső partnerszervezettel együttműködésben valósul meg.