Olaszország

pizza, Riviéra, la familia, Róma, Colosseum, reneszánsz, sikátorok, Szicília, eszpresszó, tengerpart, Trevi-kút
Bella Italia! A napfény, pizza, tészták és autók hazája. Egy középiskolai tanév Olaszországban lehetőséget nyújt jobban megismerni az országot, az olaszok kultúráját és hagyományaikat. A Magyarországnál kb. háromszor nagyobb (301,323 km2) Olaszországban 58 millióan laknak. Fõvárosa Róma, ahol 2,6 millióan élnek. A dél-európai államot a térképen jellegzetes csizma formájáról lehet megismerni.

Az országról

Olaszország gazdag történelme, kulturális hagyományai legalább annyira vonzóak, mint a gyönyörű tájai. Hófedte hegyek, homokos tengerpartok, csodálatos tóvidék és vulkánok – mindez hozzátartozik az ország sokszínűségéhez.

Nem elhanyagolható az olasz gasztronómia sem, melynek alapját a tésztaételek (pasta) adják. Olaszországban gyárilag több száz féle pasta-t készítenek. Különleges olasz specialitás a világszerte elterjedt pizza (egyesek szerint Nápolyban kapható a világ legfinomabb pizzája) és olasz fagylalt (gelato) is, amelyet itáliai cukrászok találtak fel.

 
Az északi és déli területeken más-más étkezési szokások figyelhetők meg: a déliek a fűszeres, az északiak inkább a gazdag, krémes étkeket részesítik előnyben. 

Az ország területén két önálló állam is található: Róma területén a Vatikán, valamint az ország középső keleti részén San Marino.

 

 

Család és mindennapok

Itt a család az egyik legfontosabb érték. Az olasz családok igyekeznek minél több időt együtt tölteni, leginkább a hétvégén. Az olasz Mammák számára a legnagyobb öröm, ha a családtagok legalább napi egy étkezésnél együtt vannak. Nagyon szeretnek főzni!

Ez azt is jelenti, hogy senkinek nem kell itt attól félnie, hogy éhen marad, vagy nem talál olyan ételt, amit szeret. A világhírű olasz konyha ugyanis rendkívül változatos, az étkezés pedig több fogásból áll.

Rengeteg tipikus olasz dolgot tudnánk még felsorolni, de a legjobb, ha Te magad fedezed fel az országot és ismered meg a kultúrájukat! Siesta, Piazza és az Italian temper - ezek azok, amiket ott helyben kell átélni, hogy az ember igazán megértse.

 

Iskola

Az olasz középiskolák utolsó éveiben kétféle specializáció közül lehet választani. Az egyikben a hangsúly a humán tárgyakon és a művészeteken van, ez az úgynevezett classico. A másikban a hangsúly a természettudományokon van, ez pedig a scientifico.

Hétfőtől szombatig van iskola, de csak délelőttönként, a délutánok már szabadok. Legtöbb iskolában lehetőség van délutáni elfoglaltságokon való részvételre is, mint például dráma vagy sportok, de a tanulók többsége inkább összejár a többiekkel iskola után. Találkoznak a piazzán, és együtt töltik az estéket az osztálytársakkal, barátokkal. Az olaszoknál a társasági élet este zajlik, ami főként a nyári nagy meleg miatt alakult ki.

Programok ebben az országban

Korhatár
Indulás
Hazautazás
Programdíj (mit tartalmaz?)
 • Éves program

  Korhatár: 2006.12.30. – 2009.08.31.
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 7 200 EUR + 850 000 Ft
  Minimum A2 szintű olasz nyelvtudás javasolt.
  Az országba elérhetőek tematikus programok.
 • Szemeszter program (5-6 hónap)

  Korhatár: 2006.12.30. – 2009.08.31.
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 5 900 EUR + 800 000 Ft
  Minimum A2 szintű olasz nyelvtudás javasolt.