Litvánia 830.000 Ft + 5.500 €

kosárlabda, Kaunas, krumpli, erdő
Litvániában kb. 3 millió ember él, akik közül kb. 600.000-ren Vilniusban, a fővárosban élnek. Második legnagyobb városa Kaunas, ahol közel hasonló számú ember él, így a két városra jellemző a rivalizálás. Litvánia a legdélebben fekvő ország a három balti állam közül, Lettország, Fehér-Oroszország, Lengyelország és Oroszország határolják. Az ország hivatalos fizetőeszköze a litas.

Az országról

Az ország klímája nyáron mérsékelten meleg, télen azonban igazán hideg tud lenni és sok hó esik. A litvánok életében fontos szerepet játszanak az ünnepek és a hagyományok, pl. december 24-vel kapcsolatban az a szokás, hogy 12 hús nélküli fogást készítenek, amiből mind enni kell, nehogy a következő évben éhezni kelljen. Egy másik érdekesség, hogy a litván nőknél a keresztnevükről meg lehet állapítani, hogy házasok-e, hiszen a hajadon nők nevének más a végződése, mint a házasoké.

Család és mindennapok

Litvániában a család nagyon fontos szerepet játszik az emberek életében, de más országokhoz hasonlóan itt is nagyon sokfélék és különbözőek a családok. Egyes családok vidéken élnek, mások városokban, gyakran négytagúak, de olyakor kevesebb főből állnak.
Mivel legtöbbször mind a két szülő dolgozik, ezért általában elvárják, hogy a gyerekek is besegítsenek a házimunkába. Napközben mindenki a saját ügyeit intézi, dolgozik, iskolába jár stb., vacsoránál pedig összegyűlik az egész család, és megbeszélik a napi eseményeket. A legtöbb ünnepet is családi vagy nagycsaládi körben ünneplik, az egyik legfontosabb ünnep a Függetlenség Napja február 16-án.

Iskola

Litvániában az általános iskola 1-4. osztályig tart, utána középiskolába mennek tovább a diákok. A gimnáziumokra jellemző, hogy vannak kötelezően választható tárgyak, amiken belül is több nehézségi fokú csoport indul. A legtöbb litván középiskolában minden tanárnak megvan a saját terme, így a diákoknak kell „vándorolniuk” a szünetekben a következő órára, emiatt kicsit zsúfoltnak tűnhetnek a folyosók a szünetekben. A tanítás általában 8-tól 16.00-ig tart, és -25 °C alatt nem kell bemenni az iskolába.

Programok ebben az országban

Korhatár
Indulás
Hazautazás
Programdíj (mit tartalmaz?)
 • Éves program

  Korhatár: 2004.06.30 - 2006.09.01
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 830.000 Ft + 5.500 €
  Angol nyelvi teszt (A2) és min. 2 év angol tanulmány szükséges.

  Az országban elérhető tematikus program: kosárlabda.

  A litván kosárlabda program azoknak a diákoknak szól, akik versenyszerűen szeretnék folytatni a kosárlabdázást a csereévük alatt. A diákoknak legalább két éves játékosi múlttal kell rendelkezniük, és fel kell mutatniuk erről szóló igazolást, ajánlást.
  A kosárlabda programra jelentkező diákok olyan iskolákba járnak a csereévük alatt, ahol a kosárlabda oktatása kiemelt szerepet kap. Minden diák a játéktudásának megfelelő csapatban kap helyet. A programdíj magába foglalja a speciális kosárlabdára szakosodott gimnáziumok tandíját, azonban a sportfelszerelést (cipő, mez, nadrág) nem tartalmazza.