Írország

sziget, Moher-sziklák, Oscar Wilde, Szent-Patrik nap, Guinness, pubok, Leprikonok, ír farkas

Írország igazán izgalmas hely tudatosan nézelődni, cél nélkül elindulni, valamibe belefutni, vagy csak úgy simán semmit sem tenni! Eső és szél ne tartson vissza semmitől! Ahogy a mondás tartja: "ha nem tetszik az ír időjárás, várj 5 percet!" 

Az országról

Írország vagy Ír Köztársaság Európa északnyugati részén és harmadik legnagyobb szigetén, az Ír-szigeten található állam. A sziget északi része (hat megye) brit fennhatóság alá tartozik, ezt nevezik Észak-Írországnak. A sziget többi része a tulajdonképpeni Írország. Az országnak két hivatalos nyelve van: az ír és az angol. Fővárosa és egyben legnagyobb városa Dublin. Általánosan használt nyelv az angol; ír (gaelic) nyelven főleg a nyugati partvidék mentén beszélnek.

Család és mindennapok

 Az köztudott dolog, hogy az írek nagyon közvetlenek. Sok útikönyv is külön kiemeli ezt a tulajdonságukat, hogy az idelátogató külföldi, nehogy tolakodásnak vegye az amúgy jóindulatú közeledést.  Természetüket illetően hihetetlenül kedvesek, nyitottak és segítőkészek. Az ország stabil szociális rendszerének, valamint tradíciójuknak köszönhetően nagyon családcentrikusak.

Hasznos tippek:

 • Mínusz egy óra az időeltolódás Magyarországhoz képest az Ír sziget egész területén, vagyis ennyivel kell visszaállítani az óránkat.
 • A közbiztonság jó, fejlett az infrastruktúra és magas a szolgáltatások színvonala is.
 • Írország tele van eldugott kastély- és várromokkal, tündérerődökkel, elhagyott temetőkkel, kelta kőkeresztekkel, sok száz éves kerektornyokkal, érdekesebbnél érdekesebb misztikus helyekkel és ókeresztény romokkal.Semmiképpen se csodálkozz, és legfőképp ne botránkozz meg, ha a helyiek már 8-10 fokban is egy szál pólóban flangálnak! A sziget hőmérsékleti skálája egész évben 0-20 fok között van.
 • Esernyő helyett egy megbízható szél- és esőálló dzsekivel, és réteges öltözködésre felkészülten vágj neki az ír útnak, mert könnyen lehet, hogy mind a 4 évszakot megtapasztalod egy álló nap leforgása alatt.
 • A fizetőeszköz az euró (Írország) és az angol font (Észak-Írország).
 • A legismertebb szavuk a 'craic' (a 'fun' lenne talán a legközelebbi jelentése, "What's the craic?"- hogy vagy? mi újság veled).                                                       

 

Iskola

Írország az oktatási lehetőségek széles skáláját kínálja. A tankötelezettség 6-16 éves korig, vagy a középiskola harmadik évének elvégzéséig tart. Az 12-15 éves kor között a diákok középiskolai előkészítő, illetve szakmai képzésben is részt vehetnek (Junior Cycle). Ekkor a diákok a kötelező tantárgyak mellett tetszőleges számú tantárgyat vehetnek fel.
Egy tipikus iskolai nap 9:15-15:45-ig tart hosszabb ebédszünettel.
A harmadik év végén a vizsgaköteles tantárgyakból vizsgát tesznek a diákok (Junior Certificate). Ezt követően a diákok további kétévi tanulás (Senior Cycle) után kapják meg az érettségi bizonyítványukat (Leaving Certificate).

Programok ebben az országban

Korhatár
Indulás
Hazautazás
Programdíj (mit tartalmaz?)
 • Éves program

  Korhatár: 2004.09.15 - 2010.08.31
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 1 080 000 Ft + 12.900 EUR
  Az ír program az InterStudies külső partnerrel együttműködésben valósul meg. Angol nyelvi teszt (B1) szükséges.