YFU Hungary

Projektek

PAMPÁK NÉPE

Argentin gauchokról szóló kulturális, ismeretterjesztő (tánc) előadás, élménybeszámoló


„A gaucho, a végtelen pampa fia. Nyílt, ősi erő feszül benne, szinte már titokzatos…”
Jorge Luis Borges (1899-1986)


Násztor Péter táncművész, az ELTE spanyol-angol tanszékének végzős hallgatója cserediákként töltött egy évet Argentínában. Az általa összeállított, és országszerte több helyen, nagy sikerrel bemutatott „Pampák népe” című ismeretterjesztő és tánc előadást, a YFU Hungary Diákcsere Egyesület ingyenesen kínálja könyvtárak számára számára.


A gaucho az argentin síkságok királya félelmet nem ismerve járta a szűz füves pusztákat. Lovával együtt, amelynek hátán bebarangolta a végtelen pampát, körüllengte a kaland és a dominancia sajátos levegője. Ez a vándorélet, a végeláthatatlan pusztában élő dicső magányának a XIX. század második felében felhúzott kerítések vetettek véget. A gaucho ekkor vált szimbolikus figurává, egy mítosszá, akiről költők énekelnek, és akit ezek a művelt emberfők öltöztettek be a hagyomány ruhájába. (Forrás: A pampák című könyv)

Péternek csereéve alatt sikerült magába szívnia ezt a „gaucho-életérzést”, amit később tanulmányai során kiegészített egy komoly filológiai és kulturális háttértudással: megtanulta a gaucho táncokat, elmélyedt az argentin népzenében; José Hernández, Domingo Faustino Sarmiento, Jorge Luis Borges, valamint a többi nagy argentin író és költő művein keresztül megismerkedett ennek a misztikus életformának az irodalmával is.


A Pampák Népe című előadás interaktívan, szórakoztatóan, és sok-sok érdekes információval a mai diákok nyelvén szólítja meg a hallgatóságot, és egy talpalatnyi Argentínát varázsol minden olyan magyar középiskolába, mely él ezzel a nagyszerű lehetőséggel.


JELENTKEZÉS

e-mailen: peter.nasztor@yfu.hu
telefonon: 06 70/ 34-103-443