YFU Hungary

Írország

sziget, Moher-sziklák, Oscar Wilde, Szent-Patrik nap, Guinness, pubok, Leprikonok, ír farkas

Írország volt az utolsó európai ország, ahol kialakult a feudális rendszer. Az európai középkor idején az ír társadalom megőrizte a társadalom hagyományos kelta szervezeti állapotát, ami a törzsekre és a klánokra alapult. Káprázatos tájak, óceánparti sziklák, várromok és bájos városkák. Írország igazán izgalmas hely tudatosan nézelődni, cél nélkül elindulni, valamibe belefutni, vagy csak úgy simán semmit sem tenni!

Az országról

Írország vagy Ír Köztársaság Európa északnyugati részén és harmadik legnagyobb szigetén, az Ír-szigeten található állam. A sziget északi része (hat megye) brit fennhatóság alá tartozik, ezt nevezik Észak-Írországnak. A sziget többi része a tulajdonképpeni Írország.Az országnak két hivatalos nyelve van: az ír és az angol. Fővárosa és egyben legnagyobb városa Dublin. Általánosan használt nyelv az angol; ír (gaelic) nyelven főleg a nyugati partvidék mentén beszélnek.

Család és mindennapok

Az köztudott dolog, hogy az írek nagyon közvetlenek. Sok útikönyv is külön kiemeli ezt a tulajdonságukat, hogy az idelátogató külföldi, nehogy tolakodásnak vegye az amúgy jóindulatú közeledést.  Természetüket illetően hihetetlenül kedvesek, nyitottak és segítőkészek. Az ország stabil szociális rendszerének, valamint tradíciójuknak köszönhetően nagyon családcentrikusak.

Hasznos tippek:

Családosoknak szinte mindenhol extra lehetőségek vannak és lévén, hogy Írország híresen családcentrikus, ráadásul rengeteg a gyerek, sokszor alap, hogy családnak 2f+3 gy számít alapkonstrukciónak a 2+2 felállás helyett.

Mínusz egy óra az időeltolódás Magyarországhoz képest az Ír sziget egész területén, vagyis ennyivel kell visszaállítani az óránkat. A közbiztonság jó, fejlett az infrastruktúra és magas a szolgáltatások színvonala is.

Írország tele van eldugott kastély- és várromokkal, tündérerődökkel, elhagyott temetőkkel, kelta kőkeresztekkel, sok száz éves kerektornyokkal, érdekesebbnél érdekesebb misztikus helyekkel és ókeresztény romokkal.

Semmiképpen se csodálkozz és legfőképp ne botránkozz meg, ha a helyiek már 8-10 fokban is egy szál pólóban flangálnak! Az ő hőm-érzékelésük lényegesen eltér egy mediterrán vagy kontinentális éghajlaton kondicionálódott emberétől! A sziget hőmérsékleti skálája egész évben 0-20 fok között van.

A fizetőeszköz az euró (Írország) és az angol font (Észak-Írország). Bankkártya és hitelkártya használata a nagyvárosokban elfogadott, de azért jol teszed, ha viszel magaddal némi készpénzt is.

A rendőrök (GARDA néven ismersz rájuk) is kifejezetten szívesen segítenek, de vidéken tényleg csak térj be az utadba eső első pub-ba és ott tuti minden fontos információt megkapsz ..:)                                                                                                                                                                                          

 

Iskola

Írország az oktatási lehetőségek széles skáláját kínálja. A tanterveket folyamatosan felülvizsgálják és megújítják. Írországban a tankötelezettség 6-16 éves korig, vagy a középiskola harmadik évének elvégzéséig tart. A kormány ingyenes oktatást biztosít az általános- és középiskolákban egyaránt, ugyanakkor a szülőket terheli a tankönyvek és az iskolai egyenruha megvásárlása. A főiskolákon, egyetemeken való tanulás a hallgatók többsége számára szintén ingyenes.

Az 12-15 éves kor között a diákok középiskolai előkészítő, illetve szakmai képzésben is részt vehetnek (Junior Cycle). Ekkor a diákok a kötelező tantárgyak mellett tetszőleges számú tantárgyat vehetnek fel.

A harmadik év végén a vizsgaköteles tantárgyakból vizsgát tesznek a diákok (Junior Certificate). Az értékelést a vizsgán nyújtott teljesítmény alapján végzik és független a diákok évközbeni teljesítményétől. Ezt követően a diákok további kétévi tanulás (Senior Cycle) után kapják meg az érettségi bizonyítványukat (Leaving Certificate).

Írországban többszintű az érettségi rendszer. Ennek megfelelően a diákoknak lehetősége nyílik a hagyományos, elméleti tudásukat bizonyító, vagy a gyakorlatiasabb képességeiket felmérő érettségi vizsga letételére.

Programok ebben az országban

Korhatár
Indulás
Hazautazás
Programdíj (mit tartalmaz?)
 • Éves program

  Korhatár: 2001.09.02-2007.08.31
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 790.000 Ft + 9.900 €
  Angol nyelvi teszt (B1) szükséges és min. 5 év tanulmány.
 • Szemeszter program (5-6 hónap)

  Korhatár: 2002.09.02 - 2007.08.31
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 760.000 Ft + 8.900 €
  Angol nyelvi teszt (B1) és min. 5 év tanulmány szükséges.